Att förlora en anhörig är aldrig enkelt, och mitt i sorgen behöver man dessutom hantera många praktiska saker kring begravningen – saker som få har koll på. Vilken kista ska man välja? Vad kostar det? Måste man ha en kista när man kremeras? Som tur är finns det företag som kan hjälpa till, som Skellefteå Begravningsbyrå, som har funnits sedan 1905.
– De flesta som kommer ursäktar sig och säger att de inte har någon aning om hur de ska gå vidare, men det är helt normalt. Jag läste någonstans att man i snitt anordnar 1,5 begravning under en livstid, och då blir man inte särskilt van. Därför är vårt viktigaste jobb är att göra det så enkelt och smidigt som möjligt för kunden, säger Ingela Hedlund, kontorschef.
– Nyligen var det en som sa att vi var bra ”hålla-handen-hjälp” och det beskriver väldigt bra vad vi vill vara, säger Gabrielle Vikström, begravningsrådgivare.
För att kontakta Gabrielle, Ingela och de andra på Skellefteå Begravningsbyrå – klicka här!
Ett alternativ för alla
Trots de känslor som många bär med sig in i mötet är Ingela och Gabrielle eniga om att det sällan känns tungt eller ledsamt på begravningsbyrån. Tvärtom genomsyras arbetsplatsen av värme och en god stämning, något som också smittar av sig på kunderna.
– Vi som jobbar här har gjort det länge och är nästan som en familj. Vi har roligt ihop, och det tror jag märks, säger Ingela, som uppskattningsvis har varit med och anordnat cirka 1300 begravningar.
Tack vare Skellefteå Begravningsbyrås långa erfarenhet och starka lokala närvaro kan de möta alla typer av behov, från de allra enklaste arrangemangen till mer påkostade ceremonier.
– Vi hjälper till med allt, oavsett om det handlar om ett litet avsked utan blommor eller en större ceremoni med många detaljer. Vi utgår alltid från de anhörigas önskemål och budget, och gör vårt yttersta för att det ska bli en värdig begravning, säger Gabrielle.
”Jättefint om man vågar göra något personligt”
Både Ingela och Gabrielle har över 15 års erfarenhet från branschen och har hjälpt till att skapa ceremonier som är allt annat än traditionella. Som när en jaktintresserad man begravdes och både jaktväskan och hans favorittermos fanns vid kistan.
– Många är lite rädda för att sticka ut. De kanske vill ha något speciellt, men tänker ”vad ska alla säga?”. Men det blir jättefint om man vågar göra det personligt. De som är där vet att det är mannens jaktväska som står där och det blir väldigt fint, säger Gabrielle.
Hon berättar att det inte är särskilt mycket som har förändrats i branschen de senaste åren, förutom att det blir allt vanligare med borgerliga begravningar. Vill man ha en borgerlig begravning kan Skellefteå Begravningsbyrå hjälpa till. De har två erfarna borgerliga officianter, Sara Nordberg och Martin Steinwall, som kan hjälpa till att skapa minnesvärda ceremonier – oavsett om de hålls i en trädgård, ett hem eller på en plats som betyder mycket för den avlidne och de anhöriga.
Sara, Martin och nyanställde Abbas Strömberg är precis som Gabrielle och Ingela även begravningsrådgivare. Utöver de fem på Skellefteåkontoret har företaget även ombud i Norsjö- och Lövångerstrakten, Elise Larsson samt Annelie Eriksson