Annonssamarbete med Stiftelsen Skelleftepress

Alex Voronov pendlar mellan krig och fred

Västerbottensrummet på Sara kulturhus i Skellefteå fylldes nyligen av gäster som kommit för att lyssna på Alex Voronovs erfarenheter om kriget i Ukraina. “Jag har aldrig sett ett annat land med lika starkt civilsamhälle”, säger han.

”Folk är desperata och hjälpen är otillräcklig”, säger Alex Voronov.

”Folk är desperata och hjälpen är otillräcklig”, säger Alex Voronov.

Foto: Content Studio, Norr Media

Native2022-10-27 16:08
Detta är ett annonssamarbete.

Alex Voronov är journalist och liberal debattör, som under år 2022 har bevakat kriget i Ukraina från Sverige och delvis på plats. Hans texter finns bland annat att läsa i Norran. Den sjätte oktober besökte han det “Det goda samtalet”, ett initiativ av Stiftelsen Skelleftepress.

– När kriget bröt ut sa jag upp mig från Eskilstuna-Kuriren där jag arbetat i 20 år. Jag insåg att jag inte kan arbeta som tidigare utan ville skapa en större närvaro genom att vara på plats. Om några veckor ska jag åka ner igen, det blir min sjätte resa under kriget, säger Alex Voronov och fortsätter:

– Det är svårt att pendla mellan krig och fred. Jag vet inte hur det kommer att påverka mig i längden, det är en lärande process att hantera. Men det känns viktigt att åka dit och se allt.

Alex spenderade en vecka med att dela ut förnödenheter i nyligen befriade områden i samarbete med militär. Ukrainska staten delar inte ut hjälp i utsatta områden utan allt hänger på volontärer och militär som till stor del är från andra länder, berättar han.

– Folk är desperata och hjälpen är otillräcklig. Folk svälter inte men är undernärda. Det som efterfrågas mest är byggplast då det går att reparera sina förstörda hus med det.

undefined
"När kriget bröt ut sa jag upp mig från Eskilstuna-Kuriren där jag arbetat i 20 år. Jag insåg att jag inte kan arbeta som tidigare utan ville skapa en större närvaro genom att vara på plats", säger Alex Voronov.

Ett land med sönderslagen ekonomi där hela befolkningen är traumatiserad på olika nivåer. Vatten, el, internet och telefoni har i många områden varit borta i veckor eller månader. Så beskriver Alex verkligheten för folket i Ukraina.

– Det är fullt med söndersprängda hus och döda ryska soldater ligger på gatorna i veckor, mitt i samhället där livet pågår.

Det finns även delar i Ukraina där kriget inte märks av lika mycket. 

– I vissa stunder känns Kiev som Krakow med alla öppna cafeér och människor som är ute. Befolkning från Ukrainas östra sida kan prata med frustration om hur de i Kiev lever ett vanligt liv. Men det är mänskligt att alla som kan, vill leva som vanligt.

Moderator för “Det goda samtalet” var Andreas Westerberg från Stiftelsen Skelleftepress. Han lyfte perspektivet om hur situationen för ukrainska flyktingar är inom EU. Alex Voronov förklarade att den främsta skillnaden mellan denna flyktingvåg jämfört med andra är att ukrainare har kunnat resa fritt inom EU. Normalt brukar det byggas flyktingläger och vara strikta gränskontroller med fingeravtryck.

– Den här flyktingvågen är sex till sju gånger större än den år 2015-2016. Många problem löser sig själva när människor fritt får ta sig runt, säger Alex.

undefined
Alex Voronov, född 1975 i Odessa i dagens Ukraina, är en svensk journalist och liberal debattör. Under 2022 arbetar hans särskilt med bevakning av kriget i Ukraina delvis från Sverige och delvis på plats.

Han beskrev också en annan sida av flyktingvågen - att det kan bli problematiskt i främst Tjeckien och Polen där vissa städer ökat med nästan femtio procent i antal invånare som resultat av de kraftiga flyktingströmmarna. Vilket sätter press på skola, sjukvård och infrastruktur.

Andreas Westerberg frågade Alex Voronov hur han ser på svensk flyktingpolitik.

– Den kan inte blir värre än den är idag. Ukrainska flyktingarnas tillvaro här är byggd på att sitta med väskorna packade och vara redo att åka tillbaka när som helst. De saknar rätt att läsa på sfi, de kan inte validera sin utbildning, kommuner har inget ansvar att erbjuda boende och de får endast 61 kronor om dagen att leva på, säger Alex och fortsätter:

– Dessutom folkbokförs de inte och hela Sverige är uppbyggt på personnummer, deras liv blir väldigt begränsat.

undefined
Andreas Westerberg, moderator under kvällen.

Avslutningsvis ställde Andreas Westerberg frågan om hur kriget påverkar Sveriges elpriser som debatterats intensivt det sista året.

– Kriget är en del av förklaringen till det höga elpriserna, men inte den enda. Vi måste bort från den fossila ekonomin, batterifabriken i Skellefteå är en del av utvecklingen till att bli mer självständiga.

Alex Voronov menar att vi i Sverige kanske måste betala högre elpriser under en period, men det går inte att jämföra med vad folket i Ukraina offrar.

– Det krävs mycket här men det krävs mer av folket i Ukraina. Vägen till en Ukrainskt seger innebär lidande och är inget man ska idealisera. Krig är fruktansvärt.

Det goda samtalet

Temakvällar under rubriken “Det goda samtalet” arrangeras av Stiftelsen Skelleftepress. Stiftelsen är engagerad i det lokala näringslivet och delägare i Norr Media AB. Utifrån liberalt frisinnade värderingar är stiftelsens uppdrag att bidra till samhällsutvecklingen i regionen.

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Norran.