Vintersimmet inget för badkrukor: ”En ugandier sjönk under tävlingarna”

Om fyra veckor är det dags för vintersim i stan, världscup och Skandinaviska Mästerskapet. ”Vi vill ha kallt, gärna minus 35 grader”, säger Lars Westerlund, arrangör.

14 januari 2016 15:00

13 februari är det dags för Skellefteälven att bli arena för det femte vintersimmet som anordnas i Skellefteå. Det är föreningen Mörkret och Kylans Glada Vännersom står för arrangemanget.

– Första året hade vi 60 deltagare, men två veckor innan tävlingen var det endast en anmäld. Då var vi nära att ställa in, men det ordnade sig, berättar Lars Westerlund, ordförande i föreningen.

Att anmälningarna kommer in sent är en trend de sett genom åren. I år tror de på rekorddeltagande trots att det fortfarande saknas många anmälningar för att rekordet ska slås.

– Vi siktar på en fördubbling mot förra årets 200 deltagare. Även om det skulle bli 300 är vi nöjda, säger han.

Arrangörerna kan se att det internationella inslaget kommer att bli stort i år. Nya Zeeland, USA, Kina och Brasilien är exempel på länder som redan nu har anmält sig.

– Varje år kommer det många ryssar, och från Finland vet vi att det kommer bussar.

Med en temperatur på mellan 0,2 och 0,4 grader är Skellefteälvens vatten en av Sveriges kallaste älvar. Det är en tillgång med tanke på att det är kyla man söker. Än finns det tid att anmäla sig till årets tävlingar, påpekar Lars.

Olycksrisken är liten i vintersimmet. Det allvarligaste som hänt var under tävlingarna 2014.

– En ugandier sjönk under tävlingarna, han kunde nog inte simma. Dykarna plockade upp honom och allt gick bra, inga problem. Kan man bara simma 25 meter och inte är allvarligt hjärtsjuk så kan man vara med, försäkrar Lars.

 

Vi vill ha kallt, gärna minus 35 grader

TV: Iskalla Skelleftekvinnor tar ett vinterdopp: ”Första gången är man skräckslagen”
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa