TV: Iskalla Skelleftekvinnor tar ett vinterdopp: ”Första gången är man skräckslagen”

De tre kvinnorna räds inte kylan. Oavsett årstid så badar de – sommar som vinter. ”Det är egentligen nu och framåt som är den bästa tiden för bad”, säger Tiina Enqvist.

14 januari 2016 15:00

Isen ligger tjock utanför Alderholmen i Ursviken. Det är vackert, men mörkret har lagt sig och termometern visar att det är åtta kalla minusgrader. Med dessa förhållanden är det inte många som känner sig så badsugen. Men det är inget som bekymrar de tre Skelleftekvinnorna, Eivor Norén, Tiina Enqvist och Iva Lundström. De badar året runt och det är nu på vintern de tycker att det är som skönast.

– Förr i världen härdade sig skogsarbetarna med kalla bad för att de skulle vänja sig vid kylan och klara av vinterns jobb i skogen, berättar Tiina.

De tre kvinnorna kliver ut ur bastun, som fungerar både som värmestuga och omklädningsrum. Det är isigt och halt på väg ner mot isvaken där vattnet bara väntar på att omfamna dem i en iskall och kylig kram. Utan tvekan kliver de snabb ner i det mörka och kalla vattnet.

Kvinnorna förklarar att de mår bra av att bada i det kalla vattnet. De menar att det har många positiva effekter, bland annat på nedstämdhet och att det kalla badet kan minska smärta. Det är också ett bra sätt att komma ner i varv.

– Det minskar stress. När man badar mycket får man också ett behov av att få göra det om och om igen. Många gånger tänker jag. ”Oj, i dag skulle jag vilja bada”, förklarar Eivor.

Vinterbadet är dessutom en möjlighet att få träffa och umgås med likasinnade.

– Vi badar även på sommaren, men då blir det var för sig. Det är på vintern vi träffas regelbundet för att bada, säger Iva.

För ett par år sedan vinterbadade Eivor för första gången. En upplevelse som enbart var positiv.

– Jag hade fått lära mig hur jag skulle andas, man ska inte hyperventilera. Det kändes helt naturligt och bara häftigt. Jag tror att jag är en naturbegåvning, säger Eivor och skrattar.

Tiina är den i gänget som varit vinterbadare längst tid. Hon premiärbadade vintern 2012, då det första vintersimmet i Skellefteå anordnades. Gemensamt för de tre kvinnorna är att de om några veckor kommer att delta i årets upplaga av simtävlingen.

Inne i bastun värmer sig kvinnorna innan det är dags för kvällens andra bad.

– Det känns bra att vi tillsammans kan göra något som är roligt under den här mörka och kalla årstiden. Flera säger att man är lite tokig, men då säger jag åt dem att prova på istället för att vara så rädda, säger Eivor.

Tiina förklarar att om man bara är frisk och inte har några hjärtproblem ska man ge vinterbadet en chans, men man bör aldrig bada ensam.

– Jag brukar säga att det krävs tre provbad innan det avgörs om man gillar det eller inte. Första gången är man skräckslagen. Andra gången, åtminstone var det så för mig, känns det jättejättekallt. Men tredje gången är man fast.

De menar att man upplever ungefär samma pigghetskänsla med ett vinterbad som man känner efter att man har tränat.

– Efter ett bad blir jag blir lugn, harmonisk och lycklig. Det frigörs en massa ”måbra-hormoner”. Vinterbadet är som ett maratonlopp för den late. Vi får samma positiva effekt efteråt, säger Eivor och får medhåll av sina badkamrater.

Efter kvällens två iskalla bad är de helt eniga om att detta är något de kommer att hålla på med många år framöver.

– När vi blir gamla får vi hålla fast oss i stegen, men bada ska vi, säger Iva.

– Till slut får väl hemtjänsten hjälpa oss ner i vattnet, säger Tiina och får de andra att börja skratta.

 

Vinterbadet är som ett maratonlopp för den late.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa