T-shirt som får Norrland att synas

Elias Bergkvist är mångsysslaren som nu också designar tröjor. Han har skapat ett eget klädmärke och tagit fram sex norrländska motiv. Än så länge drivs projektet i en liten skala men Elias hoppas att det ska växa.

12 december 2014 12:00

– Det är en barndomsdröm som går i uppfyllelse. Det var när jag började skejta i tonåren som jag även började tycka att det var coolt med kläder. Men jag hade inte råd med dyra märken då, säger Elias Bergkvist.

I grunden är det alltså intresset för snowboard och skateboard som gjort att tankarna på ett eget klädmärke växte fram.

– Att åka snowboard är mitt stora intresse och jag åker redan nu räcket på Vitberget, säger han.

Det är också ett intresse som upptar en stor del av hans fritid. Förra året vet han inte hur många skiddagar han kom upp i, men intresset har även tagit honom till Hemsedal i Norge. Under två säsonger bodde han och arbetade där samtidigt som all ledig tid spenderades ute i backarna.

– Där åkte jag sex dagar i veckan, säger han.

Elias är född i Klutmark och där bodde han sina första sju år. Sedan dess har han haft Skellefteå som bas mellan resorna ut i världen. Nu är han nyss hemkommen efter två månader i Frankrike. Dit åkte han tillsammans med sambon Mimmi och ambitionen var att lära sig franska.

– Det blev inte så riktigt. Vi bodde och arbetade tillsammans med svenskar så vi fångade inte upp så mycket som vi trodde att vi skulle göra.

Sedan nästan ett år tillbaka driver Elias ett eget företag som producerar reklamfilm. Att göra film har varit en del av hans liv sedan han pluggade film på gymnasiet. Han har även varit med på flera filminspelningar. Att designa t-shirts är ett hobbyprojekt som han hoppas ska falla väl ut.

– Jag har ritat motiven med hjälp av datorn och sedan tryckt upp dem. De är helt ekologiska och motiven ska kännas igen från livet i Norrland.

Han har bland annat ritat en kniv, en skoter och kokkaffepanna. Märket har fått namnet Nalta.

– Jag tycker att det är charmigt ord på bondska, som även funkar på engelska.

Även om märket tagit sin grund i snowboardkulturen och riktar sig till den gruppen hoppas Elias att inte bara snowboardåkare ska bära kläderna.

– Jag hoppas att de kan passar alla. Många äldre män har kommit fram och frågat om det står nalta och tyckt att det varit kul.

Att rita och trycka tröjor var en helt ny erfarenhet för Elias.

– Jag har lärt mycket om vilka färger och linjer som funkar i tryck och inte bara ser snygga ut på datorn.

Han ser första upplagan som ett test och om tröjorna säljer bra kan det på sikt bli fler motiv.

 

Ålder: 22 år.

Familj: Sambon Mimmi och mamma, pappa och tre syson.

Husdjur: En Hund och en kanin.

Intressen: Foto, film, snowboard, Musik och vänner.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa