Sommartipset: Kasta inte bort en sommarkväll

På discgolfbanan i Bergsbyn finns banor för alla, från världsstjärnor till nybörjare. ”Banan här är topp tre i Sverige”, säger Magnus Wahlberg, ordförande i föreningen Skellefteå Discgolf.

23 juli 2019 20:36

Några få besökare har letat sig till discgolfbanan i Bergsbyn den här varma sommardagen, men det är så det brukar se ut när solen lyser och varma bad lockar. När kvällen kommer, kommer också besökarna berättar Magnus Wahlberg ordförande i Skellefteå Discgolf.

– En vanlig kväll kan det vara mellan 150 och 200 personer här och spela, säger Magnus Wahlberg.

Han menar att sporten är billig, rolig och enkel att komma igång med – den passar alla med andra ord. Har man inte utrustning så finns det discar att hyra i shoppen.

Med några få undantag så håller anläggningen öppet hela sommaren. Den har fyra olika 18-hålslingor: gul, röd, blå och svart.

– Den svarta slingan har ett fruktat förstahål på 350 meter med par sex. Även proffsen kan ha ruggiga problem med banan, säger Magnus.

Det är framför allt den röda och gula banan som lämpar sig bäst för de mer ovana besökarna, förklarar Magnus.

– Många som tidigare bara har kastat lite frisbee på stranden kommer hit och använder samma teknik som på stranden, det funkar inte riktigt. Det är en fruktansvärd skillnad mellan att kasta en disc som du köpt på macken och en som vi har här. Åtta av tio brukar hamna i gaveln på klubbhuset, säger han glatt och tittar mot utkastet till första hålet som ligger i anslutning till det röda klubbhuset.

Om Magnus ska ge några tips till de som är besöker banan för första gången så vill han framhålla att man ska dra discen rakt över bröstet.

– Det ska vara som att dra igång en gräsklippare, kastet ska vara explosivt i slutet.

Sommaren har varit torr så myggen är inte lika enerverande som de kan vara på Skellefteå Discgolfs anläggning i Bergsbyn.

– Vi har gjort stora insatser och röjt bort en massa sly så att myggen inte ska trivas så bra.

Banan och föreningen sköts till stora delar av ideellt arbete. Magnus Wahlberg och många andra i föreningen lägger en hel del av sin fritid på att få verksamheten att fungera. Eftersom mycket energi går år till uppdraget som ordförande så har Magnus träning fått lida en hel del. I dag möter han upp sonen Oscar på banan. Oscar har inte legat på latsidan utan hunnit med en hel del träning under sommaren.

– När vädret är bra spelar jag varje dag. Efter frukost brukar jag gå en runda, sedan kan det bli en till efter lunch, säger Oscar.

Man brukar säga att träning ger färdighet och så även i detta fall, menar pappa Magnus.

– Numera får jag alltid stryk av sonen, tio gånger av tio, säger Magnus och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa