Sommartipset: Fannygården – hjärtat i hembygdsområdet i Norsjö

Hembygdsområdet i Norsjö är ett populärt besöksmål för både ortsbor och besökare. Hjärtat i anläggningen är Fannygården, vars tidigare ägare Fanny Grahn bidrog till att bygga upp området med sina donationer.

10 augusti 2019 13:58

Fannygården från 1871 är den stora originalbyggnaden på hembygdsområdet i Norsjö. Det var handlaren J A Grahn som uppförde gården och hans sondotter Fanny Grahn som gav den sitt nuvarande namn.

Hon var aldrig gift och fick inte några barn, och när hon dog testamenterade hon marken till Norsjö kommun. I testamentet skrev hon även att hembygdsföreningen skulle få använda byggnaden och området.

– Hon gick med i hembygdsföreningen och var intresserad av att bevara gamla saker till kommande generationer, berättar Helena Forsman, som i många år har varit med i hembygdsföreningens styrelse.

Fotoutställningar

Salen på övervåningen har också bevarats som den såg ut när Fanny Grahn bodde där. I ett annat rum visas delar av konstnären Victoria Nygrens hem.

I bottenplanet går det går det mesta i fotograferandets tecken. Här visas bland annat Ester Harnesks fotoateljé och delar av Harnesks stora fotosamling.

Dessutom återfinns här Conda Forsells och Holger Nyströms fotoutställningar.

På senare tid har även Lotten Finnberg fått ett eget rum i Fannygården. Hon var skolledare, djupt engagerad inom kyrkan, politiken och föreningslivet i Norsjö och dessutom en duktig konstnär.

Renovering

När hon dog testamenterade hon en större summa pengar plus möbler och tavlor till hembygdsföreningen.

– Vi har gjort i ordning ett rum med bord och stolar, en väggklocka som pappan gjort och tavlor som hon målat, berättar Helena Forsman.

Pengarna har kommit väl till pass, då en del av fastigheterna på området varit i behov av renovering. Hembygdsföreningens ordförande John Scheutz Nilsson berättar att man bland annat bytt ut tak:

– I övrigt har vi försökt spara på pengarna. Vi vill inte använda allt på en gång.

Evenemang

Annars är det ideellt arbete som gäller. Precis som i många andra föreningar är det svårt att få folk att jobba ideellt.

– Men vi har några duktiga som har ställt upp, säger John Scheutz Nilsson.

Han berättar att verksamheten kommer att rulla på ungefär som tidigare i sommar. Det innebär också att det blir några större evenemang: nationaldagsfirande, motorutställning, midsommarfirande, en sommarteater och Norsjödagen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa