Sommartipset: Familjen som är stamgäster i Byske

Varje sommar kommer de tillbaka – år efter år. Familjen Larsen/Estensen från Nordnorge sviker inte Byske Havsbad. ”Det här är den allra finaste platsen”, säger Stine Estensen.

21 juli 2019 10:52

De har valt en hörntomt, där finns nämligen mest utrymme för husvagn och förtält. Familjen Stine Estensen och Stein Tore Larsen tillsammans med barnen Olander, 6 år, Ludvik, 9 år, och Nora, 14 år, har varit trogna gäster på campingen i Byske de senaste åtta åren.

– Barnen trivs väldigt bra här. Det är en fin strand och en bra pool. Servicehusen är de bästa som vi någonsin har sett på en campingplats, rena och fina servicehus är viktigt, säger Stine Estensen.

Familjen kommer från den nordnorska kommunen Målselv, norr om Narvik. Till Byske har de 72 mil, men det är inget avståndet som avskräcker.

– Vi brukar ta en övernattning på vägen, säger Stein Tore.

Stine menar att sommarvädret är betydligt bättre i Byske än det är i Norge där familjen bor, men alla somrar vid Västerbottenskusten är inte toppenvarma.

– När min syster och hennes familj är med oss är det alltid bra väder, säger hon skrattandes och pekar på sin systers husvagn som står på campingtomten intill.

Det är givetvis de soliga och varma dagarna de trivs som allra bäst, men även under regniga dagar gillar de campinglivet på Byske Havsbad.

– Oavsett väder är vi här i tre veckor. När det regnar brukar vi åka in till Skellefteå och besöka något lekland eller bada i Eddahallen, säger Stine.

Byske Havsbad är en femstjärnig camping som ligger alldeles vid havet. Endast 14 av 270 campingplatser i Sverige når upp till fem stjärnor. I norra Sverige är det förutom Byske, Pite Havsbad och Ansia Resort i Lycksele som får full pott i Svensk Campings klassificeringsskala. Med sina 450 husvagnsplatser och 81 stugor kan det under högsäsongen bo upp mot 3 000 gäster på campingplatsen.

Västerbotten hade enligt Svensk Camping under 2017 drygt 660 000 gästnätter på campingplatserna i länet. Bara Byske Havsbad kunde under samma år räkna ihop drygt 82 000 gästnätter.

Trots att campingplatsen är relativt stor menar familjen Larsen/Estensen att det är lugnt på området.

– Campingen är lagom stor. Här kan vi och barnen slappna av, säger Stein Tore.

Om de ska tillbringa sommaren 2019 i Byske eller inte är lite osäkert. Det kan bli så att familjen väljer att besöka Legoland i Danmark istället.

– Men i så fall är vi tillbaka i Byske sommaren efter, det är helt säkert, säger Stine och spricker upp i ett stort leende.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa