Shirlys kamp mot miljöhotet: ”Tillsammans kommer vi att förändra världen”

Det är en klar och kall dag. Solen strålar orkar inte riktigt värma, men skenet bedrar. Jordens temperatur stiger – sakta, men säkert. ”Isarna smälter och nu kan vi inte sitta och vänta längre, säger Shirly Holmberg.

5 november 2015 15:00

Vi sitter på Vitberget med utsikt över Skellefteå. Ett par fåglar lyfter från en trädtopp. Naturen finns här och ändå så nära stan.

– Det här är en lugn oas. En plats som både är välorganiserad och lättillgänglig. Det kanske inte är tyst, men tystare än nere i stan, säger Shirly Holmberg som sitter i Naturskyddsföreningens styrelse.

Shirly är född i Hjoggböle och har alltid haft naturen som ett naturligt inslag i livet. Det är först på senare år hon har börjat reflektera över att vi faktiskt inte kan ta naturen för självklart. Alla larmrapporter och klimatrapporter fick henna att ta steget in i Naturskyddsföreningen, Shirly kände att hon ville göra något.

– Naturen har alltid varit lättillgänglig för mig och jag vill att det även ska vara så för framtida generationer. Om vi inte tar hand om miljön så vissnar vi – bokstavligen.

På Vitberget är det bedårande vackert denna höstdag. Det känns som en trygg och lugn plats där inget farligt kan hända, men den är hotad. De flesta experter är eniga om att hela jordens miljö kommer att kollapsa, om vi inte gör något. Jorden blir varmare och det forskarna talar om är att jordens medeltemperatur inte får öka mer än två grader. Men vi kan alla bidra till en bättre utveckling, menar Shirly.

– Istället för att köpa till exempel en skjorta för under en hundring så kan man satsa på en lite dyrare med bättre kvallitet. Förhoppningsvis håller den längre. Dessutom bör vi inte tvätta kläderna så ofta som vi gör. Vädra mer och undvik att tvätta i 60 grader, är bra knep för att kläder och miljö ska må bra.

Ett annat område där vi alla kan göra skillnad är när vi handlar vår dagliga föda – maten. Tack vare att allt fler handlar ekologiskt så har priserna sjunkit på de varorna. Många brottas nog med om de ska köpa närproducerat eller ekologiskt.

– Köper du närproducerat så stödjer du inte bara ett hållbart jordbruk utan även den egna bygden, men det betyder tyvärr inte att det automatiskt är ekologiskt. En hållbar livsstil kräver både ekologiskt och närproducerat. Om du står och väljer mellan dessa produkter har du kommit långt. Vad du än väljer så har du gjort rätt, tycker jag. Men det ekologiska valet är det som oftast ger bäst effekt på klimat, miljö och hälsa även om maten kommer från produktion längre bort.

I denna stund förbereder sig världens ledare inför det kommande klimatmötet i Paris. Kommer de att rädda världen?

– Vi måste hejda uppvärmningen. Jag är försiktigt positiv till vad klimatmötet kan komma fram till. Det kommer att vara luddigt, men förhoppningsvis kommer de att klubba igenom något.

Men Shirly menar att det i slutändan hänger på oss alla om vi ska lyckas.

– Vi kan inte fortsätta att titta bakåt utan det är hur vi agerar i dag och framåt som gör skillnad. Tillsammans kommer vi att förändra världen. Det är stort.

 

Väljer du både ekologiskt och närproducerat, då är det guld.

Ålder:31 år.

Bor:”I stan, mitt i smeten.”

Familj:Två äldre syskon, mor, pojkvän och en husky.

Intressen:Naturen, människor och löpning.

Äter till frukost:”Varje dag havregrynsgröt och ibland kokar jag ett ägg, om jag har tid.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa