Tjuren som bantar: Drömprinsens slanka linje

Det finns 1 100 tungt vägande skäl till att Prinsen går omkring och tjurar i hagen. Han är sur. Så har det varit ända sedan i mars då bondeparet Victoria Johansson och Lennart Öhlund i Västra Skråmträsk bestämde att det var dags för en avmagringskur. 150 kilo har redan försvunnit. 100 kilo till och de nio kornas drömprins av Herefordras kommer att vara redo för kärlekslek igen.

16 juli 2019 08:00

Det är det som varit problemet med denne sexårige kille på senare tid: Att han inte orkat intressera sig för sina damer så som en tjur ska intressera sig för det motsatta könet. Bara en betäckning i månaden har han orkat med. Alltså har det fötts en kalv i månaden och det är inte bra förklarar Victoria Johansson som vill att kalvarna kommer vid ungefär samma tid.

- Då får de sällskap av varandra och kan leka tillsammans.

Bra ögonmått

"Jag lade ut höet i mindre högar så att han var tvungen att börja röra på sig."

Det är inte lätt att väga en tjur. Victoria vet inte hur det skulle gå till. Men hon vet vad andra tjurar har vägt vid slakt och med hjälp av dessa erfarenheter och sitt goda ögonmått kom hon fram till att Prinsen bör ha vägt runt 1 250 kilo när bantningen tog sin början.

- Då var han så tung att han inte orkade gå. Jag lade ut höet i mindre högar så att han var tvungen att börja röra på sig.

Motion är viktigt, det vet alla som försökt bli av med en irriterande bilring, men det krävs också ett mindre intag av näring. För Prinsens del innebär det att mängden hö begränsas till två Ikeakassar om dagen, totalt sex kilo, och höet är inte vilket hö som helst.

- Det är senvuxet vilket innebär att det innehåller mindre näring och mer fibrer.

Bara naturligt

Klart magrare och mycket nyttigare för en tjur vars främsta uppgift här i livet är att se till att det blir fler kalvar. Och när det är dags för sex, när han ska balansera på bakbenen för att komma till, då sker detta inför öppen ridå. Här får djuren föröka sig på egen hand, utan hjälp av inseminatör.

Att Prinsen råkade bli lite väl rund beror på att han fått vara tillsammans med damerna lite väl mycket. Dräktiga kor och kor med kalv behöver rejält med käk;ensilage, mineraler blandat med korn. När kor och kalvar åt, då åt Prinsen också förstås.

Smaskens var vad det var.

Men nu är det slut med det. Åtminstone fram till oktober för då räknar Victoria med att de sista trista extrakilona ska vara borta.

Sedan är det dags att börja tillverka kalvar igen. Som ska födas någon gång i augusti-september nästa år.

Mer om kor

De har: Ägglossning en gång i månaden, precis som människor.

Nio månader: Tar det innan kalven föds.

Prinsen: Är en avelstjur för köttdjursuppfödning. Han är sex år och räknas som medelålders. Ensilage: Konserverat gräs.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa