Sy kläder till ungarna: Mormorsgrejer är det nya svarta

Åh nej! En tillklippt mönsterdel till ett par småbarnsbyxor är spårlöst borta. Leta-leta-leta överallt men vad är det där? En tråd! Följ-följa-följa tråden ända bort till toadörren, in på toan och där är ju Micaela Lundgrens snart tvååriga dotter som älskar att trycka på spolknappen. Inte har väl den välsignade gullungen spolat ner tygbiten i toaletten? Jo, det har hon!

21 november 2017 08:04

Alla gammaldags mormorsgrejerär inne nu, sägs det. Det är fint att vara tant igen och göra sådana där praktiska saker som tanter lär vara så bra på; sno ihop en sockerkaka i flygande fläng, sylta körsbär, safta jordgubbar, grädda sju sorters kakor på en enda kväll och så sticka, virka och sy förstås.

Om man kan sy alltså.

Kan man inte sy får man gå på kurs.

När ledaren SaraBerggren från Eriksdal burit in tre symaskiner och en resväska med allt möjligt viktigt smågrejs i (det är enklare än att släpa på en massa kassar), då känns det inte bara i luften. Det hörs också väldigt tydligt vad deltagarna egentligen vill. Visst är detta den femte och sista kvällen med gänget, men det kan aldrig vara meningen att det ska sluta på detta viset; med kursutvärdering och tack och hej.

Kursen måste förlängas, helt klart. Alla vill vara med. Och är det nu så att en av dem absolut måste sätta igång och föda under tiden, då lovar kamraterna att röja upp på bordet så att hon kan fortsätta vara mitt ibland dem när det är så dags. För var ska den blivande tvåbarnsmamman Ida Leckström, som fick en symaskin i 30-årspresent av sin mamma, befinna sig om inte på nybörjarkurs. Roligare än så kan hon inte ha det. Ingen annan heller.

Att sy små, nättaoch lekvänliga barnkläder i stretchig trikå är vad de får lära sig. Det går fort och det går lätt när man väl har fått kläm på det. Två har gått på kurs tidigare, men resten, sex stycken, är så mycket nybörjare som man rimligtvis kan begära av en människa.

Här gäller det inte bara att hålla saxen rätt i hand: "Åh gud, var ska jag våga klippa någonstans?"

Det gäller att kunna tolka och rita av ett pappersmönster som är ett enda sammelsurium av mönster till flera olika plagg. Alltså; är det det gröna, röda, bruna, lila, orangea eller blåa strecket pennan ska följa för att det ska bli ett par pyjamasbyxor i slutändan? "Jag får migrän av det här".

För det mesta fungerar symaskinerna och ibland inte och ibland blir det hoppstygn (vad nu det är för nå´t). Det är därför Sara har med sig tre maskiner utifall att. Och så är det inte alla kursdeltagare som har en egen maskin att ta med.

För det mesta äruppmärksamheten total, men ibland flyter den iväg på ett konstigt sätt och rätt vad det är har ett par just färdigsydda byxor med muddar nertill fått ena benet avklippt i ren och skär distraktion: "Åh nej, vad har jag gjort!"

Det är nu det visar sig varför det är så bra att gå på kurs när man inte kan något från början, för genast haglar räddningsförslagen runt den olyckliga sömmerskans öron:

"Klipp av det andra benet också och gör ett par shorts istället" …"Sy ett par sådana där korta Gustav Vasabyxor" … "Gustav Vasabyxor, vad är det?" ... "Det där gör väl ingenting, sy fast benet igen".

– Trikå är ett såförlåtande material, hävdar Ulrika Holmgren som dragit sig tillbaka till ett avskilt rum och efter lång tvekan vågar göra ett allra första klipp i tyget mönstrat med massor av bilder på Marilyn Monroe.

– När man syr kan man dra efter litegrand om det har blivit lite snett, fortsätter Ulrika och tittar lite fundersamt på Marilyns förföriska läppar i massupplaga.

De tillklippta delarna ska sys ihop till en kjol åt henne själv. Den ska ha rosa kantband här och en svart bit tyg där och Ulrika är säker på att den kommer att bli väldigt söt när den är klar. Och lagom stor såklart.

– Annars får du ha den, säger hon till dottern Elin som sitter bredvid och tittar på.

Visst finns det barn på kursen. Ulrikas son Anton är också där. Och i sin vagn ligger den tre månader gamle Efraim och tittar upp i taket med filosofisk blick. Han är den perfekta kursbebisen personifierad, skriker aldrig, jollrar bara lite stillsamt då och då och låter för övrigt mamma, Johanna Renling, fortsätta med det hon håller på med; nästa steg i det slutgiltiga fullbordandet av en tröja med gulliga nallar på.

 

SY BARNKLÄDER I TRIKÅ

Kursen:Har pågått i Skellefteå under hösten i Studieförbundet Vuxenskolans regi.

Ledaren:Sara Berggren har faktiskt lett två kvällskurser, tisdagar och torsdagar.

Trikå:Är ett maskinstickat tyg, kallas också jersey. Bland bomullstygerna är trikå universalmaterial för underkläder och T-shirts.

Populärt mönster just nu:Babblarna: "En animerad serie för de allra minsta. Babba, Bibbi, Bobbo, Dadda, Diddi och Doddo är redo att leka med barn i sin tidiga språkutveckling", skriver svt.play på sin hemsida om dessa figurer.

När man syr kan man dra efter litegrand om det har blivit lite snett.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa