Sommartipset: Tag plats i Skellefteås egen körsbärsdal

Den lilla träbron över ån skiljer de två världarna åt – det verkliga Skellefteå och det påhittade Nangijala. För en stund får besökarna kliva in i en sagovärld, för visst är det teater och en uppdiktad historia ...

23 juni 2019 13:00

I sommar får Skellefteborna en andra chans att se Västerbottensteaterns sommarteater Bröderna Lejonhjärta som spelas i Medleforsparken. Historien tar sin början med ond bråd död samtidigt som fåglarna kvittrar och Klintforsån slingrar sig i makligt tempo på väg ner mot Skellefteälven. Berättelsen tar ett jättekliv när publiken i ett nafs får följa med till Nangijala och Körsbärsdalen.

I Medleforsparken har regissören Ronny Danielsson och Västerbottensteatern hittat Skellefteås egna Nangijala.

– Det är nog inte så många Skelleftebor som känner till den här platsen. Jag kallar den för en dal, men det är mer som en gryta. Allt känns så rätt, säger Ronny Danielsson.

Han menar att Astrid Lindgren visserligen har skrivit många bra böcker, men tre är speciellt intressanta: Ronja Rövardotter, Mio min Mio samt Bröderna Lejonhjärta. Dessa berättelser har dimensioner som är relevanta för alla, allt från en sjuårings perspektiv till hundrasjuåringens.

– Därför var det inte svårt att övertyga mig om att göra Bröderna Lejonhjärta, säger han.

Ensemblen består av 17 amatörer och 5 professionella skådespelare. Spelet är uppdelat i två akter. Ronny Danielsson gillar den formen av skådespel som sommarteatern erbjuder.

– Jag är en folkteaterman som tycker väldigt mycket om att försöka nå ut till många olika människor, inte bara en liten klicken av kultureliten. Många tycker att teatern är lite för ”fin” och känner en oro över att behöva klä upp sig. Utomhus är det däremot öppet och välkomnade, därför kan en sommarteater nå fler grupper av människor.

Följ med Västerbottensteatern till en en fantasivärld som visserligen är uppdiktad, men som innehåller många frågeställningar som är högst verkliga för människor i dag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa