Sommartipset: Rött och grönt pÄ plantorna i Renfors

Gun-Mari BĂ€ckström och Göran Westman lever sin dröm. Hemma pĂ„ gĂ„rden i Renfors odlar sĂ€ljer de sina grönsaker. Mest kĂ€nd för Skellefteborna Ă€r deras röda grönsak – Renforstomaten.

Inne i de smÄ lÄdorna bor humlorna som har till uppgift att pollinera tomatplantorna,

Inne i de smÄ lÄdorna bor humlorna som har till uppgift att pollinera tomatplantorna,

Foto: Norran

Livsstil & fritid2019-06-22 18:40
Göran Westman sÀljer grönsaker till Stockholmsparet Frida Nylén och David Höjetun, som bÄda har rötterna i Skelleftebygden, passar pÄ att handla nÀr de passerar Renfors.
Göran Westman sÀljer grönsaker till Stockholmsparet Frida Nylén och David Höjetun, som bÄda har rötterna i Skelleftebygden, passar pÄ att handla nÀr de passerar Renfors.

Juli mÄnad börjar lida mot sitt slut och det Àr full huggning för Gun-Mari BÀckström och Göran Westman pÄ Renfors-gÄrden. Tomater och gurka ska skördas, plantorna vattnas och fÄ allmÀn tillsyn samt kunderna ska tas om hand. Skörden mÄste ske pÄ morgonen innan besökarna sedan kommer i en strid ström till den lilla gÄrdsbutiken som ligger i anslutning till vÀxthusen.

– Just nu Ă€r det mycket jobb. FĂ„r vi sova fyra, fem timmar per natt sĂ„ Ă€r det bra, sĂ€ger Göran Westman.

EfterfrÄgan pÄ gÄrdens produkter Àr stor, menar Gun-Mari BÀckström. Grönsakerna sÀljs i gÄrdsbutiken under maj mÄnad och fram till i mitten av oktober.

– Bra dagar kan vi ha mellan trettio och trettiofem besök per dag pĂ„ gĂ„rden. DĂ„ hinner man inte sĂ„ mycket annat, men det Ă€r sĂ„ trevligt att trĂ€ffa kunder, sĂ€ger Gun-Mari.

Dessutom har de ett sÀljstÄnd pÄ torghandeln i SkellefteÄ under augusti och september.

– PĂ„ torget brukar vi ha kö en halvtimme innan börjar sĂ€lja, sĂ€ger hon.

Att efterfrÄgan Àr större Àn tillgÄngen borde inte vara ett bekymmer för en företagare som ska sÀlja sina produkter, men Göran avskyr tanken pÄ att nÄgon av hans kunder inte skulle bli nöjd.

– Jag vill att alla ska fĂ„ möjligheten att handla det de vill. NĂ€r grönsakerna börjar ta slut dĂ„ blir jag stressad, sĂ€ger han.

Stockholmsparet Frida Nylén och David Höjetun, som bÄda har rötterna i Skelleftebygden, svÀnger in pÄ grusplanen framför vÀxthuset. De brukar besöka trakten varje sommar och ser alltid till att stanna och handla hos Göran och Gun- Mari.

– Vi gillar att odla dĂ€rför Ă€r det roligt att handla hĂ€r. Dessutom Ă€r tomaterna extra goda hĂ€r, sĂ€ger Frida NylĂ©n och skrattar.

Verksamheten i Renfors tog sin början för drygt 20 Är sedan nÀr Gun-Mari och Göran blev arbetslösa.

– Vi gick hĂ€r hemma och funderade pĂ„ vad vi skulle göra, marken hade vi, sĂ€ger Göran.

Paret började i liten skala och provodlade grönsaker i ett litet vÀxthus. Allt gick bra och Äret efter köpte de större vÀxthus och verksamheten i Renfors var igÄng pÄ riktigt.

– DĂ„ hade vi bara tomater, sĂ€ger Göran.

Gun-Mari BÀckström har ansvaret över gurkodlingen
Gun-Mari BÀckström har ansvaret över gurkodlingen
Göran Westman skördar smÄ körsbÀrstomater.
Göran Westman skördar smÄ körsbÀrstomater.
Tomaterna fĂ„r sitta kvar pĂ„ plantan Ă€nda tills de Ă€r helt mogna. ”Det blir mer smak i dem dĂ„â€, sĂ€ger Göran Westman.
Tomaterna fĂ„r sitta kvar pĂ„ plantan Ă€nda tills de Ă€r helt mogna. ”Det blir mer smak i dem dĂ„â€, sĂ€ger Göran Westman.
De smÄ gurkorna, VÀsterÄs-gurkan, smakar mer Àn den vanliga slanggurkan, berÀttar Gun-Mari.
De smÄ gurkorna, VÀsterÄs-gurkan, smakar mer Àn den vanliga slanggurkan, berÀttar Gun-Mari.
Inne i de smÄ lÄdorna bor humlorna som har till uppgift att pollinera tomatplantorna,
Inne i de smÄ lÄdorna bor humlorna som har till uppgift att pollinera tomatplantorna,
Fem vÀxthus som tillsammans skapar 1 200 kvadratmeter odlingsyta finns pÄ gÄrden i Renfors.
Fem vÀxthus som tillsammans skapar 1 200 kvadratmeter odlingsyta finns pÄ gÄrden i Renfors.
I ett av vÀxthusen odlas det till och med vindruvor, men det Àr bara ett eget nöje försÀkrar Gun-Mari.
I ett av vÀxthusen odlas det till och med vindruvor, men det Àr bara ett eget nöje försÀkrar Gun-Mari.

Verksamheten vÀxte sÄ smÄningom och i dag bestÄr gÄrden av fem vÀxthus med en samlad odlingsyta pÄ 1 200 kvadratmeter. Dessutom odlar de grönsaker pÄ friland. Förutom tomater skördas det i dag Àven gurkor, rödbetor, gul lök, squash, morötter, vitlök, ett flertal olika typer av kÄl samt sommarplantor. Dessutom har de precis startat upp biodling med med tio bikupor pÄ gÄrden.

– Vi har hela tiden börjat med projekt dĂ€r man alltid mĂ„ste arbeta hĂ€cken av sig, sĂ€ger Göran.

Som om inte allt detta hade varit nog sÄ testar de Àven att odla lite vindruvor.

– Det Ă€r bara för skojs skull, man mĂ„ste fĂ„ ha lite roligt, sĂ€ger Gun-Mari och skrattar.

Arbetet pÄ gÄrden gÄr under Äret in i olika faser och varierar i intensitet. ArbetsÄret börjar med sÄdd i januari och i mitten pÄ oktober slutförs odlingssÀsongen med det digra arbetet att stÀda ur vÀxthusen sÄ att de stÄr redo för nÀsta Är.

– I december har vi vĂ„r ledighet, sĂ€ger Gun-Mari.

Varken Göran eller Gun-Mari rÀds hÄrt arbete och beklagar sig inte, utan menar att odlingen av grönsaker Àr nÄgot som Àr sjÀlvvalt.

– Det hĂ€r har blivit ett kall och en livsstil för oss, sĂ€ger Gun-Mari.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!