Sommartipset: Rött och grönt på plantorna i Renfors

Gun-Mari Bäckström och Göran Westman lever sin dröm. Hemma på gården i Renfors odlar säljer de sina grönsaker. Mest känd för Skellefteborna är deras röda grönsak – Renforstomaten.

22 juni 2019 18:40

Juli månad börjar lida mot sitt slut och det är full huggning för Gun-Mari Bäckström och Göran Westman på Renfors-gården. Tomater och gurka ska skördas, plantorna vattnas och få allmän tillsyn samt kunderna ska tas om hand. Skörden måste ske på morgonen innan besökarna sedan kommer i en strid ström till den lilla gårdsbutiken som ligger i anslutning till växthusen.

– Just nu är det mycket jobb. Får vi sova fyra, fem timmar per natt så är det bra, säger Göran Westman.

Efterfrågan på gårdens produkter är stor, menar Gun-Mari Bäckström. Grönsakerna säljs i gårdsbutiken under maj månad och fram till i mitten av oktober.

– Bra dagar kan vi ha mellan trettio och trettiofem besök per dag på gården. Då hinner man inte så mycket annat, men det är så trevligt att träffa kunder, säger Gun-Mari.

Dessutom har de ett säljstånd på torghandeln i Skellefteå under augusti och september.

– På torget brukar vi ha kö en halvtimme innan börjar sälja, säger hon.

Att efterfrågan är större än tillgången borde inte vara ett bekymmer för en företagare som ska sälja sina produkter, men Göran avskyr tanken på att någon av hans kunder inte skulle bli nöjd.

– Jag vill att alla ska få möjligheten att handla det de vill. När grönsakerna börjar ta slut då blir jag stressad, säger han.

Stockholmsparet Frida Nylén och David Höjetun, som båda har rötterna i Skelleftebygden, svänger in på grusplanen framför växthuset. De brukar besöka trakten varje sommar och ser alltid till att stanna och handla hos Göran och Gun- Mari.

– Vi gillar att odla därför är det roligt att handla här. Dessutom är tomaterna extra goda här, säger Frida Nylén och skrattar.

Verksamheten i Renfors tog sin början för drygt 20 år sedan när Gun-Mari och Göran blev arbetslösa.

– Vi gick här hemma och funderade på vad vi skulle göra, marken hade vi, säger Göran.

Paret började i liten skala och provodlade grönsaker i ett litet växthus. Allt gick bra och året efter köpte de större växthus och verksamheten i Renfors var igång på riktigt.

– Då hade vi bara tomater, säger Göran.

Verksamheten växte så småningom och i dag består gården av fem växthus med en samlad odlingsyta på 1 200 kvadratmeter. Dessutom odlar de grönsaker på friland. Förutom tomater skördas det i dag även gurkor, rödbetor, gul lök, squash, morötter, vitlök, ett flertal olika typer av kål samt sommarplantor. Dessutom har de precis startat upp biodling med med tio bikupor på gården.

– Vi har hela tiden börjat med projekt där man alltid måste arbeta häcken av sig, säger Göran.

Som om inte allt detta hade varit nog så testar de även att odla lite vindruvor.

– Det är bara för skojs skull, man måste få ha lite roligt, säger Gun-Mari och skrattar.

Arbetet på gården går under året in i olika faser och varierar i intensitet. Arbetsåret börjar med sådd i januari och i mitten på oktober slutförs odlingssäsongen med det digra arbetet att städa ur växthusen så att de står redo för nästa år.

– I december har vi vår ledighet, säger Gun-Mari.

Varken Göran eller Gun-Mari räds hårt arbete och beklagar sig inte, utan menar att odlingen av grönsaker är något som är självvalt.

– Det här har blivit ett kall och en livsstil för oss, säger Gun-Mari.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson