Sommartipset: Långnäsbadet – längsta insjöstranden

Med sin halvkilometer långa strand är Långnäsbadet Burträskets riviera. Hit till Västerbottens längsta insjöstrand kommer många besökare från Burträskbygden, men även stadsborna hittar hit.

27 juli 2019 18:40

Den långa sköna sandstranden på Långnäsudden ligger inte öde, men än ryms det betydligt många fler badsugna besökare. Klockan är snart 11 och kanske beror den något öde stranden på att sommarvärmen har värmt Skelleftebygden i många sköna veckor. De allra flesta turister och Skelleftebor har redan fått sin årsranson av friluftsbad.

Mitt på stranden, någon meter ut i Burträskets vatten, ligger en fritidsbåt. Det är Stefan Olofsson och Maud Ådin som tillsammans med sitt sällskap just har anlänt från Bodbysund, bara någon kilometer bort.

– Vi har varit hit nästan varje dag den här sommaren, säger Stefan Olofsson och tillägger att det är 26 grader i vattnet.

Maud Ådin berättar att de i dag har med sig sina barnbarn till stranden som hon själv besökt ända sedan barnsben.

– Långnäsbadet har Västerbottens bästa strand, hävdar hon bestämt.

Om det är den bästa stranden eller inte får var och en själv avgöra, men det ska i alla fall vara Västerbottens längsta insjöstrand med sin 500 meter långa sandstrand.

Långnäsbadet är ingen kommunal badplats vilket innebär att kommunen inte tar några vattenprover vid badet eller sköter någon annat underhåll. Trots det finns både ett enkelt utedass samt omklädningsrum en liten bit in i bakom stranden, vid skogsbrynet.

Fakta

Kommunala badplatser i Skellefteå

Vid havet:

Bovikens havsbad.

Bureå, Danielsten.

Byske havsbad.

Lövånger, Klössand.

Vid insjö:

Falkträsket

Burträsk, vid campingen.

Sidtjärn, Boliden.

Sjöbottsand, Falmark.

Mobackenbadet, konstgjord naturbassäng.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa