Sommartipset: Kramar och klappar på Lilla Lyckan

Mitt inne bland flerfamiljshusen tornar den lilla gården upp sig. På 4H-gården Lilla Lyckan kan barn och ungdomar umgås med gårdens alla djur.

4 augusti 2019 18:35

Inte många vet om det, men Lilla Lyckan har funnits på Morö Backe i 27 år. På gården bor ett 20-tal djur, allt från ponnyhästar och getter till kaniner och grisar. Lisette Lundmark, gårdsföreståndare, har varit engagerad i 4H sedan barnsben.

– Jag tycker det är väldigt trevligt att se ungdomarnas utveckling. Många blir lugna när de umgås med djur, säger Lisette Lundmark.

Besökarna Alfred och hans pappa Benny Karlsson går hand i hand mot ingången till rundlogen, där alla djuren bor. Trots att man kan fika på gården är valet enkelt för Alfred, han vill besöka djuren först. Stegen går direkt fram till stallet där grisarna ligger och vilar.

– Jag älskar grisar, utropar Alfred när han får syn på dem.

Grisarna är de enda djuren på gården som man inte får kliva in till. Övriga djur på Lilla Lyckan får besökarna klappa och kela, men även hjälpa till att mata.

Gården erbjuder dessutom ponnyridning samt turer med häst och vagn. Victor Manberg och Ingela Ahlström besöker 4H-gården tillsammans med sonen Melker. Familjen tar chansen att testa på att åka hästvagn.

– Vi är här för att se på djuren och ha en skön dag tillsammans, säger pappa Victor.

Lilla Lyckan drivs helt ideellt och tillhör den världsomspännande ungdomsorganisationen 4H som har ett flertal gårdar runt om i Sverige. I Skellefteregionen finns förutom Lilla Lyckan på Morö Backe även en 4H-gård i Byske.

– Att lära genom att göra, är organisationens mål och idé, säger Lisette Lundmark.

Lisette menar att verksamheten framför allt riktar sig till barn och ungdomar från 6-årsåldern och upp till ungefär 14 år. Morö Backe 4H har ett 60-tal medlemmar, men även de som inte är med i föreningen är välkomna att besöka djuren på gården.

– Vi brukar ha mellan två- och tretusen besökare varje år. Ungefär nittio procent av dessa besök är under sommarhalvåret, säger hon.

Fakta

De fyra h:na i 4H står för

Huvud – kunskap.

Hjärta – medkänsla.

Hand – färdighet.

Hälsa – sundare levnadssätt.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa