Sommartipset: Hantverk i feministisk anda i Rengård

Ringvor Gustavsson från Rengård sysslar med både det ena och det andra som rör slöjdhantverk och feminism. ”Vi kvinnor måste hjälpas åt” säger hon.

11 augusti 2019 08:10

I Rengård bor endast sju invånare permanent berättar Ringvor, men kärleken till byn går inte att ta miste om.

– Jag hoppas att fler vill bosätta sig här, framför allt de unga, så att vi får bevara en levande landsbygd, säger hon.

Ögon för färg och form

Väva, fota, baka – ja, listan kan göras lång. Det är inte mycket som Ringvor inte kan när det gäller färg och form. Kanske är det en medfödd talang.

– Det har alltid fallit sig naturligt för mig att sy, sticka och väva. Både min mamma och mormor har hållit på med det, sedan har det bara fortsatt med mig, berättar hon.

Inne i den gamla ladugården, som också kommit att bli en utställning, samlar hon sina hantverk. På väggarna hänger textilier med tryck av framstående kvinnor genom historien och det går inte att missa den stora väven som står uppställd precis vid ingången.

Vill bekämpa machokulturen

Men det är så mycket mer än en hobbyverksamhet, det är ett kall.

– Jag vill alltid lyfta fram kvinnorna i det jag gör, så att alla inser vad de åstadkommit trots att det aldrig varit tal om det. För mig är det viktigt att bryta den machostil som råder. Vi får försöka hjälpas åt på våra specialområden, med det vi kan, säger hon.

Utställningen ”I Anmödrarnas spår-textilier och redskap från förr” går att besöka hela sommaren. Vid intresse går det också att anmäla sig till hennes bakkurser.

– Om man känner sig intresserad är det bara att höra av sig. Alla är välkomna, säger Ringvor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Bergström