Sommartipset: En kaffe med dopp i herrgårdsmiljö

Vill du fika i gammal herrgårdsmiljö? Då kan Edelvik Trädgård vara ett alternativ. Med eget bageri och servering i trädgården erbjuds smörgåsar, lättare maträtter och fikabröd under sommaren.

5 juli 2019 19:12

I dag är det ovanligt lite besökare konstaterar Ove Johansson, projektledare för Edelviks Trädgård, när han tar emot i den trivsamma miljö som gårdens trädgård erbjuder. Kanske är det lite för varmt eller också väntar besökarna med att komma till lite senare under dagen när det är underhållning på Edelvik Trädgårds kulturscen, gissar Ove Johansson.

– Vi vill öppna Edelvik och visa upp den vackra miljön vi har. Det är bra för alla; för oss, för Burträskarna och för de externa gästerna, säger Ove Johansson.

Det var den dåvarande landshövdingen Gustaf Edelstam som 1817 lät bygga gården Edelvik. Knappt 25 år senare startades Edelviks folkhögskola. Skolan har sedan kompletteras med bland annat restaurang, vandrarhem, konserthus, berättarstuga samt konferensanläggning. Nytt från sommaren 2017 är Edelviks Trädgård med kafé, bageri, bed and breakfast samt en liten kulturscen mitt i trädgården.

– Vi köper råvarorna på Burträsk Saluhall och vår nisch är lokalproducerat, säger Ove.

Med hjälp av EU-medel, men framför allt egna pengar har Edelviks Folkhögskola byggt upp verksamheten på Edelviks Trädgård.

– Kaféet har blivit en samlingspunkt där lokalbefolkningen och människor från andra ställen kan träffas.

Ove påpekar att de jobbar tillsammans med de andra turistidkarna i Burträsk.

– Vi måste jobba tillsammans för att det ska komma fler besökare till Burträsk, det tjänar vi alla på.

Trädgården som är gammal och anrik har fått nyplanteringar och en ansiktslyftning. Projektet med sommarkaféet är en långsiktig satsning från Edelviks sida, försäkrar Ove Johansson.

– Vi tror på det här, säger han.

I skuggan, vid ett litet kafébord, sitter stamgästerna Carina och Ola Berglund tillsammans med sonen Ola Berglund och väntar på sina beställda smörgåsar.

– Vi bor grannar med Edelvik så vi är här ganska ofta, åtminstone en gång i veckan, berättar Carina som tycker det är så vacker miljö på Edelvik.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa