Sommartipset: Bit för bit blir till ett helt legobygge

På bordet ligger tusentals, ja tiotusentals legobitar och bara väntar på att få bli ihopsatta med varandra. ”Det här är den absolut största legoverkstan i Sverige”, säger Hans Brettschneider, ägare av Bureå Camping.

30 juli 2019 17:15

Hösten 2016 tog Hans Brettschneider över Bureå Camping. Med Hans vid rodret kom även legoverksamheten in på området då han våren 2018 flyttade sin legobutik, från stan till campingen. Den stora timrade logen har förvandlas till ett legoland där besökarna inte bara kan titta på spektakulära byggen och köpa legoprodukter utan även bygga med dessa världskända plastklossar.

– Vi brukar ha en jämn ström med besökare, säger Hans Brettschneider.

Hans menar att intresset är stort och någon liknande verksamhet i den omfattningen han har på sin camping inte finns på någon annan plats i landet.

– Det finns enstaka arrangemang som kan vara större, men som permanent anläggning är vi störst. Många av Sveriges bästa legobyggare har ställt ut här, säger Hans.

Utställningen är omfattande och modellerna många. Här kan besökarna få se små legokopior av bland annat Sankt Olovs kyrka i Skellefteå, Bureå Camping, Gula-villan i Skellefteå, Emils hus i Katthult samt mycket mer. Harry Potter-fantaster behöver inte heller bli besvikna.

– Vi har även en komplett Star Wars-utställning från starten till 2011, men jag kan inte visa allt efter som det inte ryms.

Trots att legoverkstaden redan i dag är är stor har Hans Brettschneider större visioner.

– Planen är att inom något år flytta ut från logen och bygga en ny och större byggnad.

Där ska han rymma reception till campingen, kafé, uthyrningsrum, legoverkstad samt visningsrum för legobyggen.

– Ambitionen är att en del ska vara året om-öppet.

Hoppborgar och andra typiska lekanordningar är inget för Hans och Bureå Camping, han satsar heller på mer kreativa sysselsättningar.

– Jag har byggt ett antal logikpussel, säger han och pekar på ett område utanför legologen.

Campingen erbjuder även andra aktiviteter som kajakuthyrning, guidade turer, stå-upp paddling, fiske och mycket mer.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson