Reseminnena finns kvar i magisterns gömmor

Hembygdsföreningen – det blir nog den som får ta hand om alla bilder och tidningsurklipp som den numera 91-årige mellanstadieläraren Ingvar Eklund har sparat från maj 1981. Men först vill han ha svar på en fråga: Hur hade Norran råd att bjuda på en sådan fantastisk resa?

28 februari 2019 09:00

4-kampen, så hette den frågetävling som Norran arrangerade en gång om året i 17 års tid. Samtliga fjärdeklassare i tidningens spridningsområde fick delta och i maj 1981 var det Ingvars 15 elever i Nybyskolan som svarade bäst och vann en fyra dagar lång resa till norska Bodö.

- Två pojkar från Skellefteå, som hade högst poäng av alla, fick också följa med i bussen. Och så var det två föräldrar, jag själv, min fru Birgitta plus en fotograf och en reporter från Norran.

Strålande tider

Ingvars fråga är inte svår att besvara. På 80-talet tjänade tidningen mycket pengar på annonsförsäljningen och antalet prenumeranter steg hela tiden. Det var strålande tider för tidningsbranschen och en del av Norrans pengar användes till denna 4-kamp vars sista tävling genomfördes 1996.

Under årens lopp har flera tusen skolelever suttit böjda över Norrans kluriga frågeformulär. 1981 gällde det att besvara 25 frågor, bland annat den här: ”Vad heter sångaren i Gyllene Tider, en av Sveriges populäraste popgrupper?" Rätta svaret var förstås Per Gessle. Vilket de flesta bör ha kunnat, för 1981 var det verkligen gyllene tider för Gyllene Tider.

Ett par av dem hade aldrig varit utanför Ånäset.

Ebb och flod

För Ingvars elever var resan en stor upplevelse.

- Ett par av dem hade aldrig varit utanför Ånäset. Att bo på hotell och äta tomatsoppa till förrätt var en stor upplevelse.

En stor upplevelse var det också att få se hur ebb och flod fungerar i praktiken. När vattnet drog sig tillbaka plockade förtjusta Ånäsetbarn så många snäckor de bara hann. En och annan eremitkräfta slank säkert också ned i någons ficka.

4-kampen

Arrangör: Tidningen Norra Västerbotten.

1981: Deltog cirka 1 000 fjärdeklassare fördelade på 78 klasser.

Högsta svarspoängen individuellt: Hade Niklas Wirén, Morö Backe skola, och Hans Lundmark, Sjungande dalens skola.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa