Cafikabilen

Cafikabilen rullar in genom Kågebadets grind och parkerar i skuggan av en hängbjörk. Ut kliver chauffören Maja Larsson. Nu tar hon fram en trasmatta och ett bord och en stol och drickor och servetter och en filt också ifall det skulle råka bli kyligt.

11 juli 2019 08:00

Jo, lite kallt är det faktiskt så här på förmiddagskvisten. Än så länge är det bara den färgglada bläckfisken i barnbassängen som vågar ta sig ett dopp. Men solen gör vad den kan för att höja lufttemperaturen och Maja är beredd på anstormning. Detta är hennes andra dag som fikabilschaufför så nu vet hon precis vad badare är sugna på när klockan närmar sig tolv: Sallad. Det badande folket vill ha mat. Eller en rejäl macka eller kanske en bulle. Det är valfritt.

Nyhet för i år

Bilen, som ägs och drivs av Café Lilla Mari i Skellefteå, är inte bara ny. Den är också ute på sin provsommar. För visst handlar det om ett test, försäkrar Maja Larsson vars mamma, Anna-Karin Furuskog, inte bara äger Lilla Mari. Det var hon som hittade på det här med det rullande caféet.

"Den har varit på ett äldreboende också, Sunnanäng. Det var väldigt uppskattat."

- När hon skulle berätta om bilen så sa hon fikabilen ibland och cafébilen ibland och en gång sa hon cafikabilen och det tyckte vi var ett bra namn.

Bilen började rulla i juni och hela juli ska Maja ratta den till olika badplatser och evenemang. Helt enkelt till alla de ställen där bilen fått en inbjudan att stå och sälja.

- Den har varit på ett äldreboende också, Sunnanäng. Det var väldigt uppskattat.

Enkelt och mobilt

Tanken med bilen är ju så hisnande enkel: Om inte gästerna kan komma till caféet, då får caféet komma till gästerna. Cafikabilen kommer att finnas inne i stan också, vissa dagar står den vid Brinken.

Maja har ägnat en del av morgonen åt att lasta in grekisk sallad och muffins, fast inget kaffe den här gången.

Vid Kågebadet är det ett lite speciellt arrangemang som gäller. Badet har en egen kiosk som säljer både kaffe och glass. Så för att det inte ska uppstå konkurrens på den fronten så har Maja inte med sig några kaffetermosar. Cafébilen blir istället ett komplement till kiosken.

Mer cafékänsla

Sedan är det där med trasmattan. Den ska liksom skapa den rätta cafékänslan, göra det lite ombonat och mysigt mitt i sommargrönskan.

I väntan på dagens första kund slår sig Maja ner med sin filt och hade hon bara kommit ihåg att ta med den, då skulle hon ha kunnat läsa en bok under tiden. Nu får väntan fördrivas med en podcast istället.

Ägs och drivs av: Café Lilla Mari i Skellefteå

Finns bland annat på: Olika badplatser och kan bokas till olika evenemang, äldreboenden med mera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa