Baddare till badare i Vallsträsket

I broschyren som handlar om simmärkesbestämmelser står följande: ”Barn och ungdomar är mindre tåliga för kyla än vuxna.” Va! Ursäkta mig så himla mycket alltså men vilka är det som är i vattnet och skvätter omkring? Och vilka är det som ligger fullt påklädda på stranden och bara tittar på?

12 juli 2019 11:00

Om det blåser, och om det är simskola i Vallsträsket i Vallen, då är det omvända världen. Inte alls som det står i broschyren från Svensk Simidrott. Barn som lär sig simma har uppenbarligen så mycket mer energi att värma sig med än vuxna.

Simskolan har funnits i 60 år, minst. Den som är bra på att räkna bakåt på fingrarna hamnar på årtalet 1959. Alla som själva var med på den tiden, och tog sina första torrsimtag på en regnblöt badstrand någonstans i Sverige, vet att det var likadant då som nu:

Första gången man vågade sticka ner huvudet under ytan och bubbla som en kokande kaffepanna.

Första gången man tog sina första simtag med både armar och ben och lyckades ta sig framåt en hel meter utan korkdyna.

Det var helt magiskt fantastiskt.

Riktigt retro

Att sedan få lära sig allt detta i en okänd värld som kan innehålla så mycket; musslor, konstiga stenar, sjunkna trädgrenar och stim av pyttesmå fiskar som snuddar vid bara ben, det kan vara läskigt spännande.

Tänk bara att en verksamhet som är så gammal, riktigt retro faktiskt, fortfarande håller igång tack vare Vallens Idrottssällskap. Bara det är något att skriva ett mess om. För i hela Västerbotten så är det bara denna enda simskola som lär barn att hoppa och dyka utomhus, i en riktig sjö. Annat var det förr. Då vimlade det av simskolor precis överallt.

Hurra för bastun

Visst finns det andra simskolor nu med, men de håller till i simhallar och uppvärmda bassänger. Och nää, det kan ju inte alls vara detsamma som att efter 300 meters ryggsim bland riktiga vågor få springa upp till bastun och värma sig. Alltmedan mamma och pappa (som har alla kläderna på förstås) käkar glass i solgasset vid kiosken.

Antalet simskoleelever år 2019 är 53. Och finns det bara tillräckligt många simlärare nästa år, då blir det säkert simskola då med. Och blir det så, då kommer säkert ett helt stim guldhajar att glida fram genom träsket på ett säkert sätt.

Liten märkeslära

Nybörjare, men även vana simmare kan ta olika märken som bevis på den egna skickligheten. Det finns till exempel: Baddaren, Pingvinen, Sköldpaddan, Silverfisken, Guldfisken, Hajen i brons, silver och guld, Kandidaten, Simborgarmärket med flera.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa