Tv:n ska vara tjock när Thomas väljer

Han är bokförläggaren, gruvarbetaren och konsulten som älskar gammal teknik. ”Om någon vill bli av med sin tjock-tv så tar jag gärna hand om den”, säger Thomas Sunhede och skrattar.

24 maj 2018 15:00

Vem vill ha en tjock-tv som tar mycket plats och är alldeles för tung? Svaret är enkelt: Thomas Sunhede i Blåfors. Varför? Där är svaret inte lika enkelt, men allt grundar sig i hans intresse för gamla spel och då framför allt tv-spel.

– Gammal teknik ska det vara: bilar, gamla tv-apparater, vhs-spelare och mycket annat. Jag gillar att vara annorlunda, säger Thomas Sunhede och plockar upp en vikbar mobiltelefon i retrostil från fickan.

”Av någon anledning är det fint att se gamla filmer och att lyssna på klassisk musik, men att gilla tv-spel ses som lite fult.”

Intresset för tjock-tv har sin naturliga förklaring i att dessa tv-apparater lämpar sig allra bäst tillsammans med gamla tv-spel.

– En ny tv är för högupplöst och klarar inte av signalerna från tv-spelet. Dessutom har de tagit bort scart-kontakterna på moderna tv-apparater, säger han och ger sig in i en komplicerad förklaring om olika typer av standardiseringar och signaler.

Thomas som är ägare till drygt 25 tjock-tv-apparater, tre flipperspel och en mängd tv-spel menar att gammal teknik borde likställas med annan kultur.

– Av någon anledning är det fint att titta på gamla filmer och att lyssna på klassisk musik, men att gilla gamla tv-spel ses som lite fult.

Hans fascination för gammal teknik har gått så långt att han har en kommunikationsradio inmonterad i sin gamla Volvo 245:a.

– Om det skulle dimpa ner en bomb som slog ut all digital kommunikation så skulle min tjugosju megahertz komradio fortfarande fungera, säger han lite skämtsamt utan att riktigt veta vem han i så fall skulle prata med.

Thomas är född och uppvuxen i Skåne. Skelleftebo blev han för sex år sedan och det var kärleken som var huvudanledningen. Thomas träffade sin blivande hustru Sara under studietiden i Visby. Ett tag bodde de tillsammans i Skåne innan de beslutade sig för att flytta upp till Skellefteå där Sara har sina rötter. De hittade ett hus i Blåfors, två och en halv mil norr om Byske.

– Vi ville bo på landet, slippa avgaser och ha tyst på nätterna. Där vi bodde tidigare hade vi en granne som ibland skrek på nätterna. Nu kan vi själva stå och skrika på nätterna utan att någon störs, säger Thomas och skrattar.

Teknikintresset har även resulterat i några böcker i ämnet.

– Jag hittade inget bokförlag som ville ge ut mina böcker, så jag startade ett eget förlag.

Förutom bokförlaget, Mygrandmotherisgone, och ett vikariat som gruvarbetare i Björkdalsgruvan så driver han en blogg, tjock-tv.blogspot.se, samt konsultverksamhet där han hjälper till med inköp av gamla tv-spelsamlingar.

– Just nu letar jag upp grejer till en professionell tv-spelsamlare som håller på att bygga upp en stor samling.

Följ Thomas och hans intressen:

Facebook

Hemsida

Blogg

Ålder: 39 år.

Bor: Blåfors.

Familj: Hustrun Sara, 39 år, samt katten Ronja och elva höns.

Äter till frukost: ”Jag är en sådan som gärna äter hotellfrukost.”

Gillar: Tv-spel, tjock-tv och flipperspel

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa