Taxichaufförens sötaste ros

Om det är något Skelleftebon Marica Nilsson verkligen gillar så är det att sitta och dega. Så fort dottern har somnat plockar hon fram kavel, mått och sina hårda nypor. Man blir stark av att baka tårtor.

17 januari 2018 09:23

Till vardags är hon taxichaufför, rullade in i branschen tack vare mammans taxibilar. Taxikort kan man få först vid 21 års ålder. Så är det för de allra flesta, men inte för Marica.

- Jag är den första i Sverige som fått dispens så jag började köra taxi redan när jag var 20.

Mamma blev hon för snart fyra år sedan. De första åren var det bara hon och dottern och med tiden började Marica fundera på vad hon skulle ägna sina ensamma kvällar åt. Det var då hon kom på det här med tårtorna. Den allra första bakades till dotterns 3-årsdag.

- Den var inte snygg.

Osnyggheten till trots (den var visst lite sned) så var det ändå detta bakverk som blev startskottet för hennes nya hobby. Numera sprids ju rykten med ljusets hastighet på nätet. Snart började kompisar höra av med tårtbeställningar och när hennes egen mamma Lotta skulle gifta sig så gick tårtbeställningen självklart till den egna dottern.

Om sanningen ska fram (det ska den absolut) så är det väl inte själva bakandet som är det roliga. Det är pysslandet och knåpandet med dekorationerna av sockerpasta som är grejen. Denna pasta som man blir så stark av, för somliga sorter är riktigt hårda. En enda ros tar flera timmar att få till. Det ska modelleras blad, sedan ska blomman torka, sedan ska det sättas fast ännu flera blad med sockerlim.

Marica är en mycket noggrann person (pedantisk påstår somliga) och en sak hon verkligen poängterar å det bestämdaste, det är att detta tårtande är en hobby. En fritidssysselsättning.

- När de hörde av sig från Bröllopsmässan och frågade om jag ville ställa ut där så förklarade jag att jag inte har något företag.

"Det gör inget", svarade mässarrangörerna "tårtorna är till för att inspirera."

Så nu har hon satt igång för att kunna göra just det. Tre tårtor ska det bli, skisserna är klara och dekorationerna är påbörjade. Den 10 februari måste allt vara klart för då ska hennes söta verk visas upp inför en giftaslysten allmänhet.

Tack och lov har ett praktiskt problem blivit löst tack vare en snäll granne. Tre trevåningstårtor i Maricas lilla kyl är en omöjlighet. Grannens kylskåp gör köket ännu mindre än det redan är, men nu kan hon inte vara utan det.

Många kvällar (säkert en del av nätterna också) kommer att ägnas åt denna specialbeställning som blir hennes första riktigt stora bakframträdande.

Spännande.

- Jag är redan nervös.

 

VEM? MARICA NILSSON

VAR? VID KÖKSBORDET

GÖR? TÅRTOR

Ålder:26 år.

Bor:Lägenhet på Norrböle, Skellefteå.

Familj:Dottern Hollie som fyller 4 år den 26 januari, sambon Martin Strid.

Äter till frukost:Drickyoghurt och en macka ibland.

Jag är redan nervös.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa