Privatdetektiven som blev matvaruhandlare: ”Vi hjälpte en kvinna som blev hotad med yxa”

Han har varit privatdetektiv, vunnit närmare en halv miljon på poker-VM och driver sedan flera år tillbaka en matvarubutik i Skellefteå. Men vad förenar dessa roller? ”Entreprenörskapet och att våga fatta beslut”, avslöjar Tommy Alm.

19 januari 2018 15:33

Tommy Alm sitter i ett pyttelitet kontor längst in i butiken, bakom lagret och innanför fikarummet.

– Välkommen, här är allt litet, säger Tommy och ler.

Sedan tio år tillbaka driver han Ica Supermarket på Morön i Skellefteå. Han har dubbelt boende, en övernattningslägenhet på Myntgatan samt det ordinarie boendet i Umeå.

– Men till våren flyttar vi förmodligen till Skellefteå, berättar han.

Tommy är född i Gällivare och är personalutbildad på universitetet i Umeå. Efter utbildningen jobbade han några år som personalsekreterare på sjukhuset i Umeå. Tommy kände sig inte riktigt nöjd med jobbet och började fundera på vad han skulle göra i framtiden.

– Det var min kompis som kom med den tokiga idén att starta en detektivbyrå.

Trots att han var lite skeptisk kollade Tommy upp marknaden och upptäckte ganska snabbt att idén inte var så tokig. Det fanns ett flertal byråer i Sverige, men ingen norr om Gävle. De båda vännerna gjorde slag i saken och 1992 startade de en detektivbyrå i Umeå.

– Från början trodde vi att det framför allt handlade om otrohetsaffärer, men det tog nog närmare två år innan vi hade ett sådant fall.

Detektivbyrån fick varierande uppdrag, allt från klienter som hade blivit lurade i affärer till kvinnor som kände sig hotade av sina före detta män. Ibland hade dessa kvinnor inte råd att betala, men det hindrade inte Tommy och hans partner att ändå ta jobbet.

– Vi hjälpte en kvinna som blev hotad med yxa. Jag tror vi tog 500 kronor för att vara jour under en hel månad, hon fick ringa oss dygnet runt och det gjorde hon.

Den första tiden jobbade de heltid, men redan efter några månader övergick verksamheten till att bli ett extrajobb på kvällar och helger.

– Jag fick jobb som personalkonsult på Ica, det var för bra för att tacka nej till.

I dag har han lämnat spaningarna bakom sig och satsar all energi på sin matvarubutik, men menar att han har nytta av kunskaperna än i dag. I båda verksamheterna handlar det om att kunna fatta beslut. Det var även dessa egenskaper som gjorde hans deltagande under poker-VM i Las Vegas 2016 så lyckat.

– Egentligen spelar jag inte så mycket poker, men det har alltid varit en dröm att vara med i VM.

Planen var att överleva en eller max två dagars utslagningstävlingar, men det blev fem dagars spel som gav honom en 148:e plats av 6 737 deltagare. Han blev dessutom näst bäst bland de 40 deltagande svenskarna, som alla utom Tommy var proffs.

– Jag var så okänd att poker.seinte ens nämnde mig och påstod att det bara var 39 svenskar, men senare under tävlingen hade de full koll på mig, säger han och ler.

 

Vi hjälpte en kvinna som blev hotad med yxa

Tommy Alm

Ålder:56 år.

Bor:Umeå och Skellefteå, Moröhöjden.

Familj:Hustrun Eva, 51 år, samt döttrarna Olivia, 24 år, och Viktoria, 22 år.

Äter till frukost:”En hårdmacka på jobbet.”

Intressen:Slalom, skoter, stugan, golf och resor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa