Blir en helkväll med Bill

Nordanåteatern lördagen den 16 juni; kommer stolsraderna att fyllas av idel grå pantrar? Nänä, det kommer säkert att finnas åtskilliga hårfärger att beskåda, för när det handlar om det högklassiga, då är även de yngre på bettet. Det finns gott om 25-åringar som diggar Bill Champlin.

19 april 2018 15:00

Glenn Wikman är den sparsmakade discofilen som ”bara” har några hundra vinylplattor i sin samling och som haft Bill som sin sjungande husgud ända sedan 1978 då den första soloplattan "Single" kom. Ända sedan dess har Glenn varit idel öra för denna röst från Oakland, Kalifornien. Och om bara några veckor kommer hela spelgänget hit: Bill, sång och orgel, Tamara Champlin, sång, Stefan Gunnarsson, keyboard (känd från "Så ska det låta"), Frank Ådahl, sång/slagverk, Peter Friestedt, gitarr, Johan Granström, bas, och Klas Anderhell, trummor. Idel kända musiker från både scen och studio som förhoppningsvis ska se till att Nordanå blir ordentligt fullsatt.

Det blir första gången någonsin han uppträder så långt norrut.

- Det kostar mycket pengar att ta hit den här gruppen så vi måste verkligen sälja alla de 425 biljetterna, berättar Glenn.

Hans mer personliga kontakter med Bill Champlin sträcker sig så långt tillbaka som till mitten av 90-talet då både han själv och hustrun Lena jobbade i arrangörsbranschen.

- På den tiden hade vi bland annat en konsert med Bill i Umeå. Nu kommer han äntligen hit. Det blir första gången någonsin han uppträder så långt norrut.

Parets arrangörskap är en fritidssyssla. Han har sitt dagliga jobb hos Skellefteå Kraft och hon är konsult med fastighetsutveckling som specialitet. Att Glenn från Hortlax, som aldrig blev någon sångare men en genuin lyssnare med smak för riktigt bra högtalare, själv hamnade i musikbranschen berodde på att han flyttade till Stockholm i mitten av 80-talet. Engagerade sig i EFS Ungdom och var bland annat med om att arrangera Gospel Globefestivalen sex gånger.

Så började livet som arrangör. Många artister har det blivit genom åren. Glenn nämner den ena musikern efter den andra och säkert finns det åtskilliga som blir varma i musikhjärtat när de får veta att Bill Champlin var sångare i gruppen Chicago i 28 år.

- Innan dess grundade han Sons of Champlin som var ett riktigt hippieband.

Alla som hört, de vet hur det låter. De som inte hört, de vet det inte. Så vad är det för slags musik de 425 som bänkar sig denna, förhoppningsvis ljumma, junikväll kommer att få lyssna på?

- Västkustrock. Tänk Toto och Chicago.

Bill, född -47, är förstås ingen ungdom längre, så räkna med grå kalufs även på den mannen, men rösten, den är inte grå. Att en hel hoper 25-åringar upptäckt denne 70-åring, det säger väl allt.

Ålder: 54 år.

Bor: I Stämningsgården.

Familj: Hustrun Lena, sönerna Fritz och Frans.

Äter till frukost: Ingenting, men dricker en kopp kaffe.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink