Ny butik i Skellefteå: Asiatiskt slår an en sträng

Det började med att Napaphen Janghiran försökte kika in genom skyltfönstret. Det var svårt eftersom glaset var täckt av brunt papper. ”Oj, vad lokalen ser liten ut”, tänkte hon då. Sedan fick hon komma in och insåg direkt att det där var helt fel. Det här var ju precis vad hon behövde.

1 februari 2018 19:43

Förr låg det ett antikvariat här. Nu är det en matbutik och därmed har den före detta Haparandabon Napaphen genomfört en idé som hon tänkt på väldigt länge. Ända sedan hon pluggade handel och administration på gymnasiet.

– Själv är jag från Thailand så jag vet vad thailändare gillar. Men vad vietnameser, kineser och filippinare tycker om, det vet jag inte.

Det där ska kunderna få hjälpa henne med, har hon tänkt. De får helt enkelt ta och berätta vilka varor hon ska ta hem.

När Napaphen tittar ut genom skyltfönstret ser hon bara ett jättelager med snö på Skellefteås gamla busstation och det är hon glad för. Läget är helt perfekt, kunde inte vara bättre.

– Kulturhuset ska byggas precis här utanför. Och så är det nära till busstationen och gågatan, det är lätt att hitta hit.

Hon flyttade till Skellefteå för nästan exakt ett år sedan. Insåg genast att det finns en stor kundgrupp som vill äta asiatiskt. Det handlar inte bara om människor med asiatiska rötter, även många svenskar gillar sushi, vårrullar och nasi goreng.

Visst är det gott att äta det andra har lagat till, men hur bär man sig åt för att själv laga asiatiskt hemma i det egna köket? Många som vuxit upp med spagetti och falukorv vill veta just precis det.

– Därför tänker jag ordna en matlagningskurs, berättar Napaphen.

Hon har många idéer när det gäller att utveckla butiken som öppnades så sent som den 2 januari. Fast livet är inte bara jobba, äta och sova.

Därhemma finns den sju månader gamla dottern och sambon som är lastbilschaufför.

– När jag är i butiken så tar Thomas hand om flickan. När han jobbar är jag hemma och då finns det extrapersonal här.

Den där extrapersonalen, det är hennes egen lillebror, den 21-årige Daonuea Janghiran, som rycker in med jämna mellanrum så att storasyster ska kunna kombinera sitt yrkes- och familjeliv på bästa sätt.

Det är förresten lillbrorsan som äger gitarren som står lutad mot väggen bakom kassadisken. Visst kan Napaphen spela hon med, men det är brodern som spelar mest. Passar på att öva när det inte är några kunder i butiken.

Napaphen är nöjd med hur allting har blivit, trots att hon har måst släppa sin stora jobbdröm; att bli läkare eller psykolog.

– Jag skulle ha behövt läsa in så många ämnen och det skulle ha tagit jättelång tid. Det här är mycket bättre.

 

VEM? NAPAPHEN JANGHIRAN

VAR? ASIAN SQUARE

GÖR? BUTIKSÄGARE

Ålder:24 år.

Bor:Lägenhet på Norrböle, Skellefteå.

Familj:Sambon Thomas Westerlund, dottern Naomi, mamma och lillebror.

Äter till frukost:Det varierar, till exempel varm macka, flingor och mjölk, fil ibland.

Kulturhuset ska byggas precis här utanför.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa