Måbärsbuskarna rök direkt

Vad är tråkigt? Måbärsbuskar. Vad är roligt? Spaljerade äppelträd och guckusko. Guld-Ulla är bra på att svara på trädgårdsfrågor och den som vill veta mer kan låna en bok i stans minsta och hemligaste bibliotek. Fast först måste låntagaren bli medlem förstås.

5 april 2018 15:00

- Det var ju kul att det blev någon från Norrland, kommenterar Ulla Holmström det faktum att Riksförbundet Svensk Trädgård nyligen förärat henne en fin utmärkelse - Trädgårdens Eldsjäl.

Denna grönfingrade dam, vars smeknamn kommer sig av att hon jobbat på ädelmetallverket på Rönnskär i 13 år, har grävt i jorden ända sedan barndomen i Norsjöbyn Lidträsk. Det var där hon fick kontakt med 4 H-rörelsen. I tio år drev hon handelsträdgården Ullas Blommor i Örträsk och efter flytten till Skellefteå 1982 gick hon med i Skellefteå Trädgårdssällskap där hon varit, och fortfarande är, mycket aktiv.

"Jag har planterat runt hela hörnet."

Lägenheten är densamma som hon flyttade till 1983. Ulla bor på gaveln, på nedre botten. Först grävde hon upp de trista buskarna som Riksbyggen placerat vid väggen, sedan satte hon igång att skapa en riktig trädgård med växthus.

- Jag har planterat runt hela hörnet, förklarar Guld-Ulla vars trädgård är en hobby och en dröm som aldrig blir klar.

Det är Ulla som håller ordning på trädgårdssällskapets lilla bibliotek med cirka 200 böcker som bara de 461 medlemmarna får lov att låna hem.

- Fast det är inte så många som lånar böcker nuförtiden. De flesta läser på nätet.

Den som vill ta sig en titt på boksamlingen måste först ta sig till PRO:s hus på Kanalgatan och sedan en trappa upp. Därefter gäller det att leta reda på trädgårdssällskapets skrubb där föreningen förvarar alla sina grejer, inklusive de tre boklådorna som rullas fram på en vagn varje gång det är dags för ett månatligt trädgårdscafé.

När Ulla söker inspiration bläddrar hon gärna i någon av favoritböckerna. Kanske hittar hon några nya idéer till den runda rabatten i Bonnstan som sällskapet planterar varje sommar. Tidigare års teman har till exempel varit Linnés blomsterur, Röda rondellen, Guldstjärnan och Fjärilsrestaurangen.

- Än har vi inte bestämt vilket tema vi ska ha i år. Det ska i alla fall bli taklökar om de har lyckats överleva vintern.

Enligt hennes egen utsago har den egna trädgården börjat gro igen. Det lär även de två odlingslotterna på Anderstorps koloniområde ha gjort. Orsaken till detta står att finna i höger höft och vänster knä.

- Jag hoppas att artrosskolan ska hjälpa, säger Ulla som inte bara skyller på onda leder när det handlar om minskad ogräsrensning.

- I nio år drev en son och jag Loppisbutiken i Stackgrönnan, nu gör vi inte det längre. Loppisen i Hej har tagit över.

Ålder: 76 år.

Bor: I lägenhet på Hemmansgatan, Anderstorp.

Familj: Två söner, två barnbarn, ett barnbarnsbarn.

Äter till frukost: ”Jag kör med min gröt och mitt ägg och min sill.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink