Lövånger: Eldsjäl på diet måste hålla balansen

Visst är Bjuröklubb bäst, men vintertid är det ändå skönt att gå i ide i den 50 kvadratmeter stora lägenheten i Lövånger. Att bli utsedd till eldsjäl är förstås trevligt det med, men att LCHF-dieten fungerade så bra som den faktiskt gjorde, det var minst lika roligt så länge det varade.

2 januari 2018 08:10

Efter bara fyra veckor med LCHF på tallriken slutade Evy ta sina insulinsprutor. Att bara äta fett, fisk, kött, grönsaker som växer ovan jord och nötter, men nästan inga kolhydrater, hade en fantastisk effekt på den mångåriga åldersdiabetesen. I två veckor var Evy glad som en vårlärka.

Nu har hon bekymmer med njurarna också och när doktorn fick höra talas om dieten, då var det slut på det roliga. För mycket protein är inte bra för Evys njurar.

- Nu försöker jag gå en balansgång med lite protein för njurarna och lite kolhydrater för diabetesen. Det är inte lätt.

För ett par månader sedan utsåg Hela Sverige ska Leva Evy till Eldsjäl i Västerbotten 2017.

Sådan uppmärksamhet värmer såklart, men Evy poängterar att det är med detta som med det mesta: En enda människa åstadkommer sällan några underverk, det är mängden som gör det. När många engagerar sig och tar tag i det praktiska, då händer det något.

Ta Lövångerbygdens Utveckling där Evy är ordförande, ta Arena Bjuröklubb där hon är kassör och lägg till Bjuröklubb Kapellförening där hon också sköter det ekonomiska – utan alla andra som målar och snickrar och tvättar fönster så skulle ingenting bli gjort.

Eldsjälens huvuduppgift är att vara den som sätter fart, som håller i startpistolen och sår det första tankefröet.

Pådrivare som Evy finns precis överallt. Ännu fler behövs, men hur bär man sig åt för att bli en sådan själv?

Man måste bestämma sig en gång för alla och satsa massor av sin egen tid.

- Jag hade ett så kallat målsamtal med min chef på Rönnskärsverken där jag jobbade som ekonom i 29 år. Vi pratade om mitt jobb förstås och sedan pratade vi om vad jag gjorde för övrigt. "Vad gör jag för mitt samhälle?" var frågan jag ställde till mig själv den gången.

Svaret skulle ha kunnat vara: Bli politiker. Men det passade inte Evy. Politiker befinner sig ofta långt bort från lokalsamhället och vardagslivet. Evy ville ägna sig åt det som ligger henne och Lövångersborna allra närmast. Att få fart på Lövångers kyrkstad till exempel.

Nu händer det grejer där hela tiden och på Bjuröklubb går det bara framåt med den gamla fyren.

Hemma vid köksbordet i huset där Hemslöjden höll till förr världen, där sitter Evy och funderar på Lövångers framtid.

- Kommunen borde ta efter staten och utlokalisera sina ordinarie verksamheter till de mindre orterna. Utnyttja datanätet, kommunens kundtjänst kan ju lika gärna ligga här som någon annanstans.

 

VEM? EVY ANDERSSON

VAR? PÅ HUNDPROMENAD

GÖR? GLÄDER SIG MED MÅTTA

Ålder:68 år.

Bor:På Bjuröklubb och i Lövånger.

Familj:Maken Lasse, två döttrar, åtta barnbarn och jämthunden Birka.

Äter till frukost:Fil med vispgrädde och hallon, kaffe.

Kommunen borde ta efter staten och utlokalisera sina ordinarie verksamheter till de mindre orterna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink