Viktor Bystedt

- Mina kompisar kallar den pucken eller snusdosan, förklarar Viktor och sätter tänderna i eftermiddagens femte riskaka.

20 februari 2019 10:00

Lunchen i skolan var ingen höjdare den här dagen hävdar Viktor, det är därför honungsmelonen försvinner så fort och riskakorna smakar så gott.

Sedan är han faktiskt inte särskilt intresserad av att prata om hjärtat, det får mamma göra. Själv är han rätt less på ämnet och vill mycket hellre sitta i soffan och gejma på mammas mobil.

- Har du hört det förr, säger mamma förstående och klappar sonen på knät.

Viktor hämtar lådan som är full av minnen: Där finns id-armbanden han haft på sig när han legat på sjukhus. Där är boken föräldrarna använde när de antecknade allt han åt under de första åren. Där finns de två fotografierna som togs bara en timme efter att mamma Hanna hade blivit förlöst med kejsarsnitt:

”18/1 2010 10.05 gossebarnet Bystedt” står det på kortens baksida.

- Där fick jag syrgas, förklarar Viktor och pekar på fotot med alla slangarna.

Redan när han låg i magen upptäcktes det att hjärtat slog långsammare än normalt. Det visade sig att det fanns flera hål i hjärtat, både mellan kamrarna och mellan förmaken. Med tiden växte hålen igen, men problemet med hjärtrytmen återstod. Riktigt akut blev det när Viktor var ett år och tio månader och hjärtat började rusa.

Egentligen skulle hela familjen, inklusive några släktingar, åka på en gemensam resa. Men istället för att flyga till Kanarieöarna blev det iltransport till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg där den lilla apparaten, som ska se till att hjärtat slår som det ska, opererades in.

"Mina kompisar kallar den pucken eller snusdosan."

Och där har den suttit sedan dess. Kontrolleras en gång om året och snart är det dags att ta reda på hur det står till med batteriet som ser till att pacemakern jobbar ordentligt.

- Storleken på pacemakern är någonstans mellan ett stort värmeljus och en snusdosa. Den syntes mer när Viktor var liten. Då ville han gärna sitta i mitt knä så att jag kunde hålla handen över den.

Fast nu är den tiden förbi.

Stora killar vill inte sitta knät.

De vill spela spel, ha kul med kompisar och spela fotboll.

Ålder: 9 år.

Bor: I Skellefteå.

Familj: Mamma Hanna, 39, pappa Mikael Andersson, 50, som bor i Bergsbyn, storasyster Alice, 10, och chihuahuan Malte, 3 år.

Går i: Klass 2 A på Norrhammarskolan.

Ska börja: Spela fotboll i Skellefteå FF.

Har: Medfött hjärtfel.

I Sverige: Föds varje år cirka 1 000 barn med någon typ av hjärtfel. Cirka 20 000 under 18 år lever med medfött hjärtfel.

Den 24 februari: Arrangeras en välgörenhetskonsert i S:t Olovs kyrka med bland annat Conbriokören och Skellefteå Elitorkester. De insamlade pengarna går till forskningen kring barn med hjärt- och kärlsjukdomar. Konserten arrangeras av Odd Fellow i Skellefteå i samarbete med Hjärtebarn, S:t Olovs församling, Sensus och Norran.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa