Legendaren och hans häst

Om strömmen råkade gå 1976, då var det bara att plocka fram veven för att kassaapparaten skulle fungera utan el och det var verkligen inte knäppt. Om någonting är knäppt så är det att Kimmo Ejrevi ska lämna sin arbetsplats efter 43 år. Det är jättekonstigt. Han blir faktiskt tårögd när han tänker på hur underligt det känns.

29 maj 2019 09:00

Vad visste Kimmo om kläder 1976? Ingenting. Bara att de var bra att ha när han gjorde lumpen som radartekniker på isbrytaren Atle.

Jag pluggade storlekstabeller. Det säger jag till dem som börjar i yrket nu: ”Lär er storlekstabellerna.

Det var när han under en landpermission besökte en krog i Skellefteå som han mötte sin blivande fru. Sedan gick han ombord igen. Mönstrade av. Packade sina väskor hemma i Jakobsberg och tog långfärdsbussen till Skellefteå. Han var 22 och visste som sagt inte särskilt mycket om kläder, men ett jobb måste han ju ha. Fick ett på H&M i Skellefteå och började från början.

– Jag pluggade storlekstabeller. Det säger jag till dem som börjar i yrket nu: ”Lär er storlekstabellerna” säger jag.

Som den ende mannen på denna arbetsplats (för det mesta i alla fall) så har han blivit något av en legend hos kunderna. Kimmo är känd som den där långe på 1,86 (har krympt 1 centimeter) och som oftast arbetar med herrkläder. Som bara genom att kasta en blick på en gentlemans hals genast kan avgöra vilket kragnummer han har.

– Fast färger är jag inte bra på, nää. ”Om du trivs i de där färgerna du har på dig nu, då ska du ha det också”, så brukar jag säga.

Detta betyder inte att Kimmo är blind för färger. Nej, färgblind är han verkligen inte. Just precis nu till exempel så är det gult som gäller. Och byxorna ska vara korta och sitta tajt på de rätta ställena. För att vara en man som inte visste ett dugg om kläder förr i världen så är han numera misstänkt lik ett modelejon med koll.

Fast gå nu inte omkring och tro att Kimmo doppar näsan i modemagasin dagarna i ända. Nej, det är tack vare det som finns i lådorna på uppackningen i källaren som han följer med i modet. På uppackningen hänger han upp plagg efter plagg på en häst eller ponny (större och mindre klädställningar på hjul). Men är det mindre saker, typ sockar och kalsonger, då använder han en åsna (hjulförsedd ställning med små lådor på). Sedan körs alltihop ut i butiken och snabbt ska det gå.

– Vi går inte, vi springer, och därför måste jag hålla mig i form. Jag har alltid gått fram och tillbaka till jobbet, det blir fyra kilometer enkel väg.

På fredag går han denna sträcka för allra sista gången.

Han kommer att sakna dem så oerhört mycket; arbetskamraterna, kunderna, rutinerna.

– Jag är en rutinmänniska, försäkrar Kimmo vars pensionärsplaner fortfarande är lite vaga i kanterna. Det blir en massa motionerande förstås, även per cykel. Och bärplockande. Och så är det styrelsejobben. För säkerhets skull sitter han med inte i en, inte i två, utan i tre bostadsrättsföreningar.

Kimmo Ejrevi

Ålder: Fyller 65 den 31 juli.

Bor: I bostadsrätt på Moröhöjden.

Familj: Hustrun Monika, 65, döttrarna Erika och Anna, fyra barnbarn, svärsonen Mikke.

Den 31 maj: Lämnar han H&M i Skellefteå efter 43 år. Först väntar åtta veckors semester, sedan blir det pension ”på riktigt” den 1 augusti.

Äter till frukost: Gröt med havre- och kruskakli samt havregryn, plus hemkokt lingonsylt och mjölk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa