Kristina är chefernas chef i Skellefteå

Hon ansvarar för en årsomsättning på 10 000 000 000 – tio miljarder – kronor och har nästan 9 000 anställda i sin organisation. Möt Kristina Sundin Jonsson som är kommunchef i Skellefteå – hon är alla chefers chef.

7 juni 2018 15:00

Kristina Sundin Jonsson är född och uppvuxen i Skellefteå. En stad vars kommunorganisation, förvaltningen samt de kommunala bolagen, hon nu ansvarar över. Men vänta, är det inte politikerna som styr? Jovisst, men Kristina ser till att politikernas beslut och vilja förverkligas. Dessutom har kommunens tjänstepersoner till uppgift att ta fram förslag till förändringar och förbättringar som utvecklar Skellefteå.

– Vardagen har blivit betydligt mer komplex och då behöver politikerna sakkunskap. Att jobba i Skellefteå är extra roligt eftersom det finns ett väldigt bra samspel mellan de olika politiska partierna. I många stora frågor som påverkar den här platsen är man eniga, säger Kristina Sundin Jonsson.

En svensk kommun är unik i sin uppbyggnad och har ett bredare ansvarsområde än någon annan lokal organisation i hela världen, påpekar Kristina.

– Oavsett om du dricker vatten ur kranen eller om du har behov av förskola så är kommunen involverad. Vi finns med hela vägen, från du föds tills du dör.

Jag höll på att natta dottern när brandvarnaren gick igång.

Att vara chef för en så omfattande organisation innebär ett stort ansvar och långa arbetsdagar, men Kristina vill inte avslöja hur mycket tid hon lägger på sina arbetsuppgifter.

– Det finns en stolthet i ansvaret. Att vårda skattepengar och att upprätthålla invånarnas förtroende är grunden för demokrati. Ansvarsfullt, men inte betungade.

För snart 20 år sedan upplevde Kristina och hennes familj något som ingen varken kan eller vill förbereda sig på. Hela deras hem och nästan alla personliga tillhörigheter försvann i en brand, en brand som startade i deras öppna spis.

– Jag höll på att natta dottern när brandvarnaren gick igång.

När sedan maken upptäckte att det brann bakom öppna spisen tvingades hela familjen fly ut ur huset. Hela deras hem förstördes av branden. Huset byggdes så småningom upp igen, men merparten av deras personliga tillhörigheter var för evigt förlorade.

– Då om någon gång fick vi erfara att prylar inte är så viktiga utan att det är människorna som är räknas. Vi klarade oss allihopa, så vi tycker att det trots allt gick bra.

Kristina menar att hon i grunden är en ganska trygg person som är medveten om sina styrkor respektive svagheter.

– Ibland kan jag vara lite för snabb, men har lärt mig genom åren att bli mer eftertänksam. En av mina starkaste sidor är att jag litar på andra, jag har en stor tillit till min omgivning.

Visst kan kan Kristina bli både irriterad och arg ibland, men inte särskilt ofta menar hon.

– Om någon inte håller vad den lovat kan jag bli irriterad, men jag är inte het. Jag har ett ganska bra humör och är oftast glad.

Bilden av att kommunens organisation är trög och svår att styra delar Kristina inte.

– Vissa frågor behöver diskuteras och måste få ta tid medan andra saker går fantastiskt snabbt, till exempel Northvolt. Vi kan vara både snabba och långsamma, allt beroende på vad det handlar om.

Ålder: 51 år.

Bor: I centrala stan.

Familj: Maken Thomas, 53 år, samt dottern Victoria, 21 år.

Äter till frukost: Fil, te och mackor. Senaste tiden även smoothie.

Intressen: Läsa, lyssna på musik, se film, resa och att umgås med familjen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson