Jazza med Märthas gäng

Aldrig hört talas om detta tidigare? Oroa dig inte, du är inte ensam om att ingenting veta.

17 april 2019 09:00

Märtha, som inte har ett dugg emot att bli kallad kulturtant, tipsades själv om det här av en kompis.

- Alldeles i början var det Acusticums egen chef som hämtade oss i bil. Numera är det en stor buss. Fast det är ju så få som känner till det här. Förra gången var vi faktiskt elva stycken, men det har hänt att vi bara varit fem.

"Förra gången var vi faktiskt elva stycken, men det har hänt att vi bara varit fem."

Vad Märtha pratar om? Jo, hon snackar om Acusticums konsertabonnemang som kallas ”Jazzfeeling” och som består av sex jazzkonserter per år. Till dessa konserter går det alltså en buss från Skellefteå och resan ingår i abonnemanget.

Nu har Märthaåkt så många gånger med den där bussen att hon liksom har vuxit ihop med den på något sätt. För det är hon som har koll på hur många som ska med varje gång. Detta är numera ett faktum som är så etablerat att företeelsen kallas ”Märthas gäng” av konserthusets personal.

Märtha kan inte sjunga (säger hon), men är det fest kan hon uppträda solo med både ”Einar” och ”Sju vackra gossar” (gammal Siw Malmkvistlåt som är sex verser lång). Hon gillar jazz av den äldre modellen (tänk Monica Zetterlund och Louis Armstrong), men tycker om klassisk musik också och så reser hon långt och gärna. Har besökt 55 länder. Hittills. Inklusive Peru.

Men när hon var 19 år och fortfarande bodde i byn Skog i Vilhelmina, då hade hon inte sett mycket av världen. När hon en höstdag 1969 klev upp i bussen för att åka till Umeå och börja studera medicin, då var det första gången hon besökte den stan. Och vad stor den var.

Sedan kan man förstås undra hur det kommer sig att en flicka med en småbrukare till pappa och en mamma som sålde Argus underkläder för damer på 1950-talet kom på den här idén med att bli läkare.

Nej, det var verkligen inte den studiebegåvade Märtha som funderade ut det där.

- Det var farmor. Farmor hade tio barn. Hon sa ”Bli doktor, då tjänar du pengar så du har råd att reparera hus.”

Rätt, det var vad farmor fick. För när Märtha väl tagit över barndomshemmet i Skog, då var det ju precis det som var på tapeten:

Reparationer.

Märtha Skoglund

Ålder: 68 år.

Bor: Villa på Morön.

Familj: Maken Rolf, 77, sönerna Eric, 40, och Peter, 36. Rolf är svårt sjuk och bor numera på ett vård- och omsorgsboende.

Är: Pensionär men jobbar ändå kvar på sin gamla arbetsplats, som överläkare vid den geriatriska mottagningen på Skellefteå lasarett. Arbetar 3,5 dagar i veckan och ska fortsätta med det så länge hon orkar. Att arbeta med dementa patienter känns både viktigt och meningsfullt.

Mat och vin: Tycker hon om, är medlem i Munskänkarna.

Äter till frukost: Yoghurt med bär, helst blåbär, plus nötter. Kaffe dricker hon på jobbet när det är dags för dagens teamträff.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa