Sara Keisu

När Sara Keisu var 18 år, då var det hon och alla gubbarna i byggnadsnämnden I Hudiksvall. Nu är hon 30 och tillhör det åldersblandade fifty-fifty-gäng som sköter politiken i samhällsbyggnadsnämnden i Skellefteå.

4 juli 2019 09:00

Cirka 40 procent av arbetstiden ägnas åt jobbet på lasarettet. Resten går åt till att vara S-märkt nämndordförande. Många möten blir det, både dag och kväll, men så här på sommaren har Sara ett praktiskt sätt att koppla av när hon kommer hem.

- Då sätter jag mig på gräsklipparen. Vi har 9 000 kvadrat som ska klippas så det tar några timmar. Och så är det odlingslådorna, de måste också skötas om.

Sara började intressera sig för politik redan som 15-åring då hon läste en ledare i lokaltidningen hemma i Hudiksvall och insåg att det faktiskt fanns olika åsikter om hur kommunen skulle skötas. Tre år senare fick hon sitt första nämnduppdrag. Under studietiden i Uppsala, där hon utbildade sig till fysioterapeut, låg politiken på is. Men så flyttade hon till Gävle, blev invald i kommunfullmäktige och satt i Gävle hamns bolagsstyrelse.

För snart fyra år sedan gick flyttlasset till Skellefteå och bara två månader senare tog hon kontakt med partiet igen.

- Det var på skyltsöndagen. Socialdemokraterna ett informationsbord ute på gatan och jag gick fram och frågade om jag kunde hjälpa till.

Så snabba ryck var det när kvinnan som har en gammaldags svart damcykel med kjolskydd på bakhjulet trampade in i kommunens politiska liv.

- Jag vill inte vara en sådan som bara tar emot, jag vill ge också. Jag vill vara med och bidra och kommunpolitiken är extra intressant för där handlar det om saker som påverkar människor direkt.

Ta snöröjningen till exempel. Som nämndordförande tänker hon på den året runt. Så sent som för bara några dagar sedan besökte hon Östra Navet för att titta på maskinerna och prata med dem som sköter om snösvängen.

"Jag vill inte vara en sådan som bara tar emot, jag vill ge också. "

Hon får lära sig massor och om hon har en inspiratör i sitt liv så är det mamma - socialdemokrat även hon och aktiv kommunpolitiker i Hudiksvall.

Samhällsbyggnadsnämndens verksamhet har en förmåga att engagera väldigt många. Ta bara sådana saker som sophämtning och gatubelysning.

- Det är många som både mejlar och ringer till mig om de frågor som nämnden håller på med och det är jätteroligt tycker jag.

Hon är sån, den där Sara. Att prata med folk är bara kul, att jobba med reumatiker är intressant, att ha ett politiskt uppdrag som tar väldigt mycket tid är bara roligt. Hon gillar verkligen det hon håller på med, trots att det så ofta handlar om pengar: Att det aldrig tycks finnas tillräckligt mycket av den varan.

- De anställda förstår hur en politikerstyrd verksamhet fungerar. Att vi måste laga efter läge.

Ålder: 30.

Bor: I ett hus från 1850 i Södra Tuvan.

Familj: Sambon Jon, 31.

27 juli: Är det dags för bröllop i Hudiksvallstrakten.

Jobbar som: Fysioterapeut på Reumatologen/Rehabcentrum vid Skellefteå lasarett. Är sedan den 1 januari ordförande i Skellefteå kommuns samhällsbyggnadsnämnd.

Äter till frukost: Fil (om hon äter något alls).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa