Fint på finaste festen

Så fort Britt-Marie Wellmark fick veta att 200-årsfesten skulle hållas i Stockholms stadshus den 26 april bestämde hon sig direkt. ”Det här vill jag inte missa”, sa hon och började planera för vad hon skulle ha på sig. Det var inte alls svårt. Färgen var given från början – helsvart. Och så ska det vara hellångt, för alla herrar ska ha frack.

24 april 2019 09:00

När Odd Fellow i Sverige firar att den världsomspännande organisationens allra första loge grundades i USA 1819, då måste det bli ett rejält kalas med deltagare från hela landet. För en inbiten rojalist som Britt-Marie från västgötska Vara hägrade en riktig högtidsstund, för vilka skulle vara hedersgäster denna fantastiska kväll om inte kronprinsessparet.

Blir det flygstrejk hos SAS tar vi bilen och kör ner natten innan.

- Men nu har vi fått besked att de inte kommer. De har fått andra åtaganden, suckar en besviken Britt-Marie som inte hade haft det minsta emot att valsa runt med prinsen vars fru är hertiginna över just Västergötland.

På fredagskvällen samlas cirka 700 Odd fellow-bröder och Rebeckasystrar till en så kallad högtidsloge där insamlade pengar ska skänkas till forskning om diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar hos barn. Därefter blir det trerättersmiddag och dans.

Logerna i Skellefteå representeras av två personer, Britt-Marie och maken Mats som är undermästare i Brödralogen nummer 61 Karlavagnen.

När Mats drar på sig festkläderna, då blir det vit väst under rocken. Vita kommer också Britt-Maries handskar att vara, liksom den enkla rad med pärlor hon ska ha om halsen.

- Heltäckande klädsel i svart och vita handskar, så ska det vara, det är tradition.

Men när det är dags att börja hantera kniv och gaffel, då åker handskarna av.

Om de uteblivna hedersgästerna blev en besvikelse så återstår det att se hur det går med själva resan.

- Blir det flygstrejk hos SAS tar vi bilen och kör ner natten innan, förklarar Britt-Marie som inte tänker låta någonting stå hindrande i vägen, för nu ska hon äntligen få vandra runt och sitta ner i både Blå hallen och Gyllene salen.

- Jag har aldrig varit i Stockholms stadshus förut, avslöjar Britt-Marie som är full av förväntan och helnöjd med utstyrseln som är garanterat skrynkelfri.

Nu är makarna Wellmark inte de enda Skelleftebor som festar denna kväll. I Skellefteå samlas bröder och systrar i den egna lokalen och på en storbildsskärm visas just den högtidsloge som hålls i Stockholm. På så vis kan alla vara med ändå. Sedan blir det fest med bubbel, snittar och trerättersmiddag.

Fast det är ju inte utan att man undrar en smula. En trerätters, inklusive drycker, i Stockholms stadshus, vad kostar det egentligen? Var och en ska nämligen betala själva.

- 1695 kronor person. Det är mycket pengar, men ett sådant här tillfälle får jag inte missa. Det händer bara en gång i livet.

Britt-Marie Wellmark

Ålder: 65.

Bor: I Klutmark, huset byggdes 1840.

Familj: Maken Mats, 60, barnen Marcus, 26, Sanna, 24, och Nathalie, 22, samt katterna Leo, Sotis och Hjördis.

Är: Övermästare i Rebeckalogen nummer 12 Morgonstjärnan i Skellefteå. Rebeckalogen är Odd Fellowordens kvinnliga gren.

Äter till frukost: Rågmjölsgröt med sylt och mjölk.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa