Femårige Malte vill bli en ny Bert Robertsson – kavajen är redan införskaffad

Femårige Malte Tagemo Hedman vet vad han vill. Till och med kavajen är inköpt, en sådan som Bert Robertsson har. Malte ska bli hockeytränare, men inte bara i Skellefteå AIK utan i alla lag – i alla serier – i hela världen.

22 februari 2018 21:26

Redan ute vid gatan avslöjas familjens intresse, brevlådan är målad i AIK:s färger. Inne i det stora och öppna köket susar familjens yngste medlem fram och tillbaka på sina inlines – jagandes en puck med en sopkvast. Malte Tagemo Hedman är är fem år och har sina framtidsplaner spikade. Hockey är vad som gäller i framtiden, trots att han inte ens har börjat spela i något lag än. Eller har han det?

– Jag spelar i flera lag här hemma. Så fort jag tappar pucken byter jag lag, förklarar den vältalige lille killen.

Inte nog med att han är en av få som kan spela lagsporten ishockey ensam – utan att förlora pucken och alltid ha en motståndare – är han dessutom tränare till alla lagen som möts på golvet i familjens kök.

Mamma Danielle Tagemo berättar att Malte är en livlig liten kille som sällan eller aldrig sitter still. Så har det alltid varit, ända sedan fredagen i november för drygt fem år sedan då han föddes. Snabbt skulle det gå, de skrev in sig på förlossningen klockan 19.28 och 33 minuter senare var han född. Trots att han egentligen skulle förlösas med kejsarsnitt, valde han sin egen väg ut.

– Han kom snabbt som tusan och sedan dess har han haft bråttom med den mesta. Malte har alltid varit aktiv och busig, men snäll, säger Danielle när hon ska beskriva sin son.

Malte  har höga ambitioner med sitt hockeyintresse. Vid 18-års ålder är planen att vara domare och sedan målvakt, så småningom tänker han växla över till att bli utespelare innan han går vidare till en tränarkarriär.

– Jag ska bli allt som finns inom hockey, även reserv och junior. Sedan blir jag tränare till alla lag i hela världen.

Att en kille på fem år vill bli hockeyspelare är kanske inte så ovanligt, men att han även bär på tränar- och domardrömmar är möjligen inte lika vanligt. Malte har förstått vikten av att alla roller i hockeyn behövs för att det ska fungera.

– Domaren ser till att det blir utvisningar och håller koll på pucken. Om någon gör mål med för hårda skott blir det bortdömt, säger han och sträcker ut armarna i ett wash out-tecken.

Varje dag ser han hockey på tv, det kan vara allt från NHL till allsvenskan. Några gånger i vinter har han även besökt Skellefteå Kraft Arena. Hela dagarna handlar om hockey. Direkt när han vaknar börjar det, i ena stunden kan han vara en målvakt för att i nästa ögonblick ikläda sig en helt annan roll. Så fortsätter det ända fram kvällen då han lägger sig och läser, givetvis någon hockeytidning.

– Jag hejar på alla lag, på hela jordklotet.

På en stol i köket hänger en kavaj som han tar på sig. Den har han fått av sin mamma, efter inte allt för mycket tjat.

– Han grinade och ville så gärna ha en likadan kavaj som Bert Robertsson, säger Danielle och skrattar.

 

Malte Tagemo Hedman

Ålder:5 år.

Familj:Mamma Danielle Tagemo, 42 år, pappa Jörgen Hedman, 43 år, samt storasyster Cornelia, 12 år.

Bor:Ursviken.

Äter till frukost: Gröt eller mackor och oboy.

Intressen:Framför allt hockey och fotboll. ”Jag gillar alla sporter, även simning.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa