En väska för varje tillfälle

När Gunnel Sundström i Ersmark går på stuvjakt har hon bara väskor i huvudet. Trevliga billiga tygbitar med trevliga mönster som passar att sy praktiska väskor och kassar av, det är vad hon vill ha.

15 februari 2018 17:17

Sytt har hon alltid gjort, från barnkläder till egna klänningar. Symaskinen står i tvättstugan och där är det ordning och reda med var sak i sin låda och gardiner med måttbandsmönster på. De färdiga väskorna har ett eget rum att hänga i.

Absolut, Gunnel behöver verkligen ett helt rum för att härbärgera resultatet av sin stora hobby som pågår sju dagar i veckan.

- Jag räknade väskorna idag. Just nu är det 108 stycken.

Plastkassarna är på väg ut. På väg in är kassar och väskor av hållbara och slitstarka material som tål att användas om och om igen, år efter år. Det är där Gunnel har hittat sin nisch. Och som den praktiska människa hon är så använder hon självklart sina egna väskor när det är dags för shopping.

- Man viker ihop några kassar och har med sig flera stycken i väskan, tipsar hon glatt.

Den egna väskproduktionen startade väldigt försiktigt för cirka tio år sedan när Gunnel jobbade som undersköterska på Skellefteå lasarett. Hon behövde en specialkasse att bära den egna matlådan i. Alltså sydde hon en sådan.

Sedan gillar hon att dansa också. Motionsdans är och förblir ett stort nöje och då behövs förstås två praktiska väskor att ta med varje gång; skoväska och fikaväska. Hon gillar vattengympa också. Därför måste hon förstås sy en gympaväska att ha badkläderna i. En gympande kompis fick syn på väskan och ville ha en likadan.

Det var så det började för ett par år sedan. Gympaväskan fungerade som ett startskott.

Gunnel syr väskor och kassar så sytråden glöder. Många är alltid bra att ha för då och då tar hon med sig sina väskor och blir marknadsförsäljare, bland annat på Västra kajen i Piteå och i Bonnstan i Skellefteå.

- I år ska jag vara med och sälja på A-smällen i Arvidsjaur igen. Jag var där ifjol också.

Hon behöver inget mönster att följa, bara ett måttband och en sax. Det tar cirka en timme att sy en väska, plus lite extra tid om den ska dekoreras med applikationer.

Under tiden lyssnar hon på ljudböcker. En ljudbok om dagen och väsksömnad så fort andan faller på. På söndagarna också. En vanlig dag i Gunnels liv - hur kan den månne se ut?

- Jag stiger upp åtta, tar på morgonrocken, syr lite, äter frukost, går en promenad, äter lunch, syr lite, äter middag, syr lite, fram till 23-tiden ungefär. Det är ju så kul att sy.

Senast lästa ljudbok?

- I bunkerläkarens våld.

 

VEM? GUNNEL SUNDSTRÖM

VAR? I VÄSKRUMMET

GÖR? SYR VÄSKOR

Ålder:68 år.

Bor:I ett kedjehus i Ersmark.

Familj:Dotter och två barnbarn.

Äter till frukost:Yoghurt med müsli och frukt, kaffe och en chokladbit.

Jag räknade väskorna idag. Just nu är det 108 stycken.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa