En liten är inget stort problem

Eleonora Miola är trött i kroppen, men glad i själen.

7 december 2018 12:00

Innan kursen i Hotel-, Restaurant- & Conference Management skulle dra igång i augusti så var Eleonora en bekymrad, blivande fembarnsmamma med växande mage. Var hon tvungen att ge upp sin stora dröm nu? Dyster i hågen kontaktade hon utbildningsledaren Marie Lundmark och berättade om barnet som snart skulle komma. Så det där med att studera var väl inte att tänka på för hennes del längre, eller hur?

- Det är inte första gången vi har studerande med små barn, det där löser vi, välkommen! sa utbildningsledaren glatt.

Eleonora kan fortfarande inte riktigt tro att det är sant.

- I Italien hade det aldrig gått. Där ska mammor vara hemma med sina barn, dessutom kostar det pengar att studera där.

Att lille Leonardo inte är något problem beror på att Eleonora studerar på distans hemma, men ännu hellre på Campusbiblioteket där pojken är lika självklar som pennan, böckerna, datorn och tutten.

Det är under de så kallade samlingsveckorna, då hela klassen möts på Campus för att ha gemensamma lektioner, som det löser sig. Då får Leonardo vara i ett mindre rum intill mammas klassrum och så har han en egen barnvakt.

"I Italien hade det aldrig gått. Där ska mammor vara hemma med sina barn."

- Både mamma och svärmor har kommit hit från Italien för att ta hand om Leonardo under samlingsveckorna då jag har ammat honom som vanligt.

Eleonora tycker att Sverige är fantastiskt, särskilt för mammor. Tänk att hon som är 40 år fortfarande har chans att utvecklas för att komma vidare i yrkeslivet. Hon brinner verkligen för sina studier och tvekar inte att gasa på: Leonardo föddes en måndag, på onsdagen var de hemma från BB och Eleonora gjorde klart två skriftliga prov som lämnades in på fredagen samma vecka.

Hela familjen har ett schema att följa varje vecka, annars skulle det inte gå.

- Min man jobbar heltid på Lappvattnets Snickeri, han lagar mat och skjutsar de större barnen till deras aktiviteter. De stora pojkarna hjälper också till hemma, vaktar lillasyster och går ut med hunden. Men en dag varje helg är vi fria från allt. Då blir det inga studier, då ägnar jag mig bara åt familjen, berättar Eleonora som just lyft upp sonen ur vagnen och genast inser vad som är på väg att hända på ett visst ställe.

- Nu bajsar han snart, så nu måste jag byta blöja.

Eleonora Miola

Ålder: 40 år.Bor: Villa i Medle.Familj: Maken Matteo, 40, barnen Giacomo, 14, Filippo, 12, Giovanni, 8, Aurora, 2 år, Leonardo, 2 månader, samt labradoren Latte.

Studerar på: Yrkeshögskolan i Skellefteå. Går den tre terminer långa distansutbildningen Hotel-, Restaurant & Conference Management (management = förvaltning, administration).

Siktar på: Jobb inom konferens- och eventområdet. Att bli chef för Skellefteås blivande kulturhus vore rena rama drömjobbet.

Har bland annat: Studerat konsthistoria i Italien i flera år, arbetat som sekreterare, drev under några år hotell, camping och vandrarhem i Österjörn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink

Ämnen du kan följa