Bettan har bara checkat in

Fredagen den 4 maj fick några hotellgäster ett minne för livet. Just när de skulle checka in störtade det fram en massa folk som började filma och hojta och slänga konfetti på receptionisten. 40 år på Statt måste ju firas ordentligt.

31 maj 2018 15:00

Nu när det hela har lugnat ner sig och Bettan (alla kallar henne så) tar en titt i backspegeln så är det rent häpnadsväckande hur fort det har gått. Det började ju så enkelt och vardagligt med att hon fick jobb i receptionen när hon var 18.

Även om yrkestitlarna har växlat genom åren, liksom hotellkedjorna (sju) och hotellcheferna (sexton stycken har hunnit passerat revy) så är Bettan inte bara kvar bakom disken, hon är sig lik också, och stammisarna känner hon igen på rösten.

- De presenterar sig inte längre, frågar bara om det finns ett ledigt rum.

I receptionen tar Bettan emot varje arbetsdag som står uppskriven i schemat; med lite svart mascara på ögonfransarna, blänkande grönt lack på de långa naglarna och oftast klädd i svart. Visst har hotellet bytt ägare åtskilliga gånger, namn också (just nu heter det Quality Hotel Skellefteå Stadshotell), men något som sällan ändras är färgen på uniformen.

- Utom när hotellet ägdes av Sarabolaget. Då hade vi brun kjol, beige kavaj och en vit blus som var helt täckt av Sarabolagets logga.

Usch! Bettan föredrar enfärgat alla dagar i veckan. Åtminstone på jobbet.

Startåret 1978 var det fortfarande papper, penna och gammaldags telefonväxel som gällde.

1986 var ett riktigt märkesår, historiskt om man så vill.

Jag skulle inte kunna tänka mig att jobba på ett annat hotell i den här stan.

- Det var det året vi fick dator och nya telefoner.

Då förändrades allt, inklusive bokningssystemet.

Vad som däremot inte har förändrats är hennes stora förtjusning i sin arbetsplats.

- Jag skulle inte kunna tänka mig att arbeta på ett annat hotell i den här stan. Sedan Kristoffer Lundström tog över är det superroligt att jobba här, det händer hela tiden nå´t nytt. Och nästa år firar jag och mina kolleger i receptionen hundra år tillsammans.

Sedan citerar hon en före detta ägares, hotellkedjan First Hotels, gamla slogan: "Your second home is First". Ditt andra hem är First = först.

- Så är det för mig också. Hotellet är verkligen mitt andra hem och om det behövs rycker jag in på andra ställen. Städa rum och plocka disk får jag också göra ibland.

Hon har koll på alla rummen. Nummer 319 är det enda som har egen balkong. En liten en som vetter mot gården.

Bettan själv har bara checkat in, aldrig ut, förutom det där sabbatsåret då hon trodde att hon ville göra något nytt och utbildade sig till undersköterska. Ett yrke hon aldrig jobbat i.

Förresten ... utcheckning ... när kan det vara dags för det?

- Kanske om tio år. Det vore ju kul att få fira 50 år på jobbet också.

VEM? ELISABETH ”BETTAN” CARLSSON

VAR? BAKOM DISKEN

GÖR? RECEPTIONSCHEF

Ålder: 57 år.

Bor: Radhus i Skellefteå.

Familj: Fyra barn, ett barnbarn och ytterligare ett som är på väg, två katter.

Äter till frukost: Kaffe och macka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Inger Ödebrink