Northvolt: Anjas telefonsamtal blev avgörande

Om Anja Palm inte hade ringt det där samtalet hade troligen inte heller Northvolt beslutat att bygga sin batterifabrik i Skellefteå – kommunen var nämligen aldrig aktuell. ”Jag gjorde bara mitt jobb”, säger Skellefteå kommuns näringslivsutvecklare Anja Palm.

7 september 2018 08:00

Anja Palm tar emot i sitt hem på Mobacken. Det var meningen att sonen Ted skulle sova middag, men ögonen lyser pigga när dörren öppnas.

– Det blir inte alltid som man har tänkt sig, säger Anja Palm, ansvarig för etableringar på näringslivskontoret.

Som hon hade tänkt sig blev däremot telefonsamtalet och den följande processen med Northvolts etablering i Skellefteå.

Det var i mars 2017 när Anja hade kontakt med en extern samarbetspartner som hon fick nys om Northvolts framskridna planer.

– Vi visste att de hade planer på att bygga en fabrik, men det kom som en överraskning att de hade gått ut med förfrågningar till ett antal kommuner, säger hon.

Skellefteå hade inte fått någon förfrågan, men nu agerade man. Kommunen kom i kontakt med Peter Nygårds på Northvolt som var ansvarig för urvalsprocess om var de skulle bygga sin batterifabrik.

– Redan samma kväll fick vi ett antal frågor från Northvolt.

De fick ungefär en vecka på sig att besvara frågorna. Tack vare att kommunen hade erfarenhet av förfrågningar från andra stora elintensiva verksamheter gick arbetet smidigt.

– Vi hade redan en bra organisation och kunde kontakta de avdelningarna som var berörda. Alla var snabbt på banan.

Anjas uppgift var att samordna och se till att de olika frågorna gick till personer som satt på svaren. Hon jobbade mot klockan, dels Northvolts deadline samt sin egen föräldraledighet.

– Jag samlade ihop svaren, skickade iväg dem och sedan gick jag på mammaledighet.

Hon var visserligen med på telefon under en kort period, men resten av processen fick hon betrakta på avstånd.

– Det var med blandade känslor. Det var kul att följa utvecklingen via Norran, men samtidig hade jag så gärna varit med i arbetet. Att vara ansvarig för företagsetableringar och inte få jobba med en så stor etablering hela vägen, kändes lite tråkigt.

Sedan mars i år är hon tillbaka på jobbet.

– Northvolt-projektet är nu på en sådan detaljnivå att det inte längre är mitt ansvar.

Anja är uppvuxen Göteborg och har bott i Irland, Spanien och USA innan hon hamnade i Östersund, där hon pluggade turistvetenskap med inriktning mot företagsekonomi och marknadsföring. Där träffade hon även sin nuvarande sambo Ralf Pettersson. 2014 fick Anja jobbet som näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun.

Att vandra i fjällen är ett stort intresse, men med två småbarn som kräver sitt har Anja inte längre så mycket tid för sin hobby. Tidigare har hon bland annat vandrat från Abisko via Nikkaluokta och upp på Kebnekajses topp.

– Det är så otroligt harmonisk stämning i fjällen. Eftersom det sällan är vackert väder känns det lyxigt när det väl är det.

Även när vädret och terrängen är utmanande trivs Anja i fjällmiljön.

– Jag gillar när man får kämpa lite.

Trots att hon numera inte hinner ge sig ut på några vandringar med tält, släpper hon inte taget om tältet.

– I helgen övernattade jag och Felicia i tält, här i trädgården, säger Anja och skrattar.

En sista fråga:

Fakta

Anja Palm.

Ålder: 35 år.

Familj: Sambon Ralf Pettersson, 43 år, samt barnen Felicia, 3 år, och Ted, snart 1,5 år.

Bor: Radhus på Mobacken.

Yrke: Näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun.

Intressen: Familjen och fjällvandringar.

Senast lästa bok: ”En skönlitterär bok har jag inte läst på flera år så det måste vara någon typ av föräldrarbok, kanske Fem gånger mer kärlek.”

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lars Eriksson

Ämnen du kan följa