Stekt lax med krabbklor

En god sås och skaldjursgarnityr förvandlar laxen till rena festfirren. Hittar man inte krabbklor går det bra med räkor, kräftor eller andra skaldjur.

1 december 2018 08:26

För 4 personer, 35 minuter

4 portionsbitar lax

salt och peppar

rapsolja

4 krabbklor

1 citron

2 tomater

dill

Till såsen:

1 1/2 msk smör

1 msk vetemjöl

1 dl torrt vitt vin

1 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

1 msk finhackad timjan

2 dl vispad grädde

1 dl hollandaisesås

Att äta till:

kokt potatis

Gör så här:

1. Lättvispa grädden. Fräs samman smör och vetemjöl i en kastrull. Späd med vin och vatten till en tjock sås. Tillsätt en tärning fiskbuljong och timjan. Sjud 4 minuter. Vänd ned grädden och se till att den blandar sig med såsen. Ta kastrullen från värmen och vänd ned hollandaisesåsen. Salta och peppra.

2. Dela tomaterna på mitten och smöra snittytan lätt. Krydda med salt och peppar. Grilla dem i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg.

3. Salta och peppra laxbitarna och stek dem i sparsamt med rapsolja 2–3 minuter per sida. Lägg upp fisken och slå lite sås runt. Garnera med knäckta krabbklor, grillade tomater, citronklyftor och dill. Servera med kokt potatis.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT