Saffranslax

Lax, blåmusslor och saffran skickar smaklökarna till franska Medelhavskusten. Vem vill inte hänga med dit nu när vintermörkret vilar över oss som en blöt filt?

27 december 2018 08:11

För 4 personer, 20 minuter

500 g skinn- och benfri laxfilé

500 g blåmusslor med skal

1 liten gul lök

3 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

1/2 dl mild vitvinsvinäger

3 morötter

1 kruka färsk körvel

1 kuvert saffran, 0,5 g

1 msk rapsolja

Att äta till:

flingsalt

12 cocktailkapris

1 citron

bröd

Gör så här:

1. Syna musslorna. Färska musslor ska ha hela och slutna skal. Frysta ska ha hela skal. Skär laxen i bitar med 3 centimeters sida. Skala och hacka den gula löken. Skala och strimla morötterna ganska fint. Hacka hälften av körveln grovt.

2. Fräs hackad lök och morotsstavar med rapsolja i en vid kastrull i en minut. Tillsätt hackad körvel och saffran. Blanda och fortsätt med vatten, mild vinäger och smulad fiskbuljongtärning. Lägg i musslor och laxbitar. Lägg på lock och sjud 7 minuter.

3. Fördela fisk, musslor och saffransbuljong i djupa tallrikar. Garnera med resterande körvel och cocktailkapris. Servera med citron och mjukt bröd.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT