Luciapizza med skaldjur

Självklart ska pizzadegen kryddas med saffran när det är lucia. Varför inte toppa den med skaldjur?

13 december 2018 06:41

För 4 personer, 50 minuter

Till degen:

1 1/2 dl fingervarmt vatten

1/2 pkt jäst

2 msk olivolja

1/2 tsk salt

1 krm socker

1 paket saffran (0.5 g)

4 1/2 dl vetemjöl

Till tomatsåsen:

4 msk konc. tomatpuré

2 msk olivolja

1 riven vitlöksklyfta

1 msk stött oregano

Till fyllningen:

2 påsar mozzarellaost (250 g)

4 havskräftor eller 8–12 blåmusslor med skal

200 g skalade räkor

2–3 tomater

12–16 svarta oliver

färsk oregano

Gör så här:

1. Lös jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja, salt, socker och saffran. Arbeta in vetemjölet, men spara en halv deciliter till utbakningen. Jäs i drygt 30 minuter under duk.

2. Rör ihop tomatsåsen, skiva upp mozzarellan och lägg räkorna på dubbelt hushållspapper. Skär tomaterna i bitar.

3. Kavla ut degen till fyra runda portionspizzor eller två helplåtspizzor. Bred på tomatsåsen, men lämna kanterna fria och lägg på osten. Fördela tomater och oliver och grädda dem i ugnen på 250 grader i 6–8 minuter.

4. Lägg räkor direkt på de nygräddade pizzorna och toppa allt med havskräftor eller blåmusslor och färsk oregano.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT