Låt även det gröna grillas – här är recepten

Zucchini, svamp, lök, potatis, fänkål, nektariner, äpple. Det är inne att lägga grönt på sommargrillen. Aromerna förstärks och många av dem får helt nya smaker.

30 juni 2019 14:00

De behöver inte bara vara ett tillbehör till köttbiten, utan förtjänar en helt egen plats på grillen. Ta grillad sötpotatis och servera med en god citrondressing och riven halloumi, så får du mat som är både matig och smakrik. Eller en avokado, kanske inte det första man tänker på att grilla, är enkel att lyckas med. Dela frukten, ta bort kärnan och grilla med snittytan mot gallret ett par minuter. Ät med en tomatsalsa med chili och lime.

Maillardeffekten

En riktig godsak på grillen är citronen. Dela och lägg snittytan mot grillgallret ute på kanten där det inte är lika varmt. Ju längre den får ligga desto sötare blir smaken. Pressa över grillade grönsaker, fisk eller en hummus.

Det händer saker även i grönsaker, precis som med kött, när man grillar. Den så kallade maillardeffekten uppstår när råvaror blir brynta, vilket ger grönsakerna den goda rostade smaken. Hettan från kolen driver ut vätskan och smakämnena blir mer koncentrerade.

Aromer och smaker

Börja med att pensla lätt med olja så att de inte fastnar i gallret. Använd gärna ett halster till ömtåliga grönsaker eller ett galler med litet avstånd mellan spjälorna så att de inte åker ned i glöden. Fina grillränder får man om man först lägger dem på en het del av grillen, men var försiktig så att de inte blir brända. Flytta dem sedan till indirekt grillning, exempelvis på grillfolie. Apropå folie, att grilla i paket är ett utmärkt sätt att ta vara på aromer och smaker. Vill du grilla potatis och rotfrukter kokas de med fördel innan.

Skulle det mot förmodan bli grillade grönsaker över så släng dem inte utan mixa samman till en god sås eller soppa dagen efter.

Grillade nektariner och mandelcrunch

För 4 portioner, 20 minuter

Nektarinen får mer smak på grillen. Mandelcrunch ger det perfekta tuggmotståndet.

8 nektariner

50 g smör

3 msk rörsocker

100 g mandelmassa

75 g mandelspån

• Servering:

florsocker

mynta

vispad grädde

• Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Dela och kärna ur nektarinerna. Pensla med smält smör och strö över socker. Grilla dem varma och mjuka, först över glöden sedan indirekt, tills de blir mjuka.

3. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Strö över mandelspån och rosta mitt i ugnen, i 7 minuter tills den börjar få färg. Rör om en gång under tiden.

4. Lägg upp de grillade nektarinerna på ett fat och strö över mandelmassan. Sikta över florsocker och strö över några myntablad. Servera med grädde.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT

Ämnen du kan följa