För 4 personer, 1 timme 30 minuter
1 benfri kalkonstek, ca 900 g
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 syrliga äpple
8 katrinplommon
4 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
1 msk kycklingfond
2 lagerblad
2 krm salt
4–5 persiljekvistar
10 lätt krossade vitpepparkorn
smör och rapsolja
Till såsen:
3 dl sky från grytan
2 dl grädde
majsstärkelse
salt och svartpeppar
Äta till:
kokt potatis
blandad sallad
Gör så här:
1. Skala och skär den gula löken i större bitar. Skala vitlöksklyftorna. Dela äpplena i bitar. Salta och peppra kalkonsteken. Bryn steken med smör och rapsolja i stekgryta. Lägg i lökar, äpplen, plommon, vatten, vin, fond, lagerblad, persilja, 2 kryddmått salt och 5–6 krossade vitpepparkorn. Låt koka upp, sänk värmen och sjud under lock i drygt 1 timme (kärntemperatur 70 grader). Vänd gärna köttet efter halva tiden.
2. Ta upp steken och låt den vila inlindad i folie. Sila skyn och mät upp 3 deciliter i kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Salta och peppra.
3. Skiva upp steken och servera den med kokt potatis och salladsgrönsaker.