Kalkonstek med äpplen och plommon

Förr var kalkon lika med en jättestor fågel som knappt fick plats i ugnen. Nu kan man köpa den i bitar, exempelvis som stek.

Kalkonsteken är ljus i köttet och mild i smaken.

Kalkonsteken är ljus i köttet och mild i smaken.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-21 06:50
Kalkonsteken är ljus i köttet och mild i smaken.
Kalkonsteken är ljus i köttet och mild i smaken.

För 4 personer, 1 timme 30 minuter

1 benfri kalkonstek, ca 900 g

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 syrliga äpple

8 katrinplommon

4 dl vatten

1 dl torrt vitt vin

1 msk kycklingfond

2 lagerblad

2 krm salt

4–5 persiljekvistar

10 lätt krossade vitpepparkorn

smör och rapsolja

Till såsen:

3 dl sky från grytan

2 dl grädde

majsstärkelse

salt och svartpeppar

Äta till:

kokt potatis

blandad sallad

Gör så här:

1. Skala och skär den gula löken i större bitar. Skala vitlöksklyftorna. Dela äpplena i bitar. Salta och peppra kalkonsteken. Bryn steken med smör och rapsolja i stekgryta. Lägg i lökar, äpplen, plommon, vatten, vin, fond, lagerblad, persilja, 2 kryddmått salt och 5–6 krossade vitpepparkorn. Låt koka upp, sänk värmen och sjud under lock i drygt 1 timme (kärntemperatur 70 grader). Vänd gärna köttet efter halva tiden.

2. Ta upp steken och låt den vila inlindad i folie. Sila skyn och mät upp 3 deciliter i kastrull. Tillsätt grädde och koka upp. Red med majsstärkelse och sjud 5 minuter. Salta och peppra.

3. Skiva upp steken och servera den med kokt potatis och salladsgrönsaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!