Kalkon med örtsås

Kalkon ger mat till åtminstone 8–10 personer och kan med fördel stekas i god tid. Genvägen till kalkonmiddagen går via filén, som är utan skinn eller ben.

Kalkonbröst eller kalkonfilé med mild örtsås bryter av mot den vanliga julmaten.

Kalkonbröst eller kalkonfilé med mild örtsås bryter av mot den vanliga julmaten.

Foto: Dan Strandqvist

Livsstil & fritid2018-12-28 08:27
Kalkonbröst eller kalkonfilé med mild örtsås bryter av mot den vanliga julmaten.
Kalkonbröst eller kalkonfilé med mild örtsås bryter av mot den vanliga julmaten.

För 4 personer, 30 minuter

bröstbitar från en helstekt kalkon alt. 600 g kalkonfilé

salt och vitpeppar

smör och rapsolja

Till såsen:

2 schalottenlökar

1 tsk finhackad timjan

1 msk smör

3 dl vatten

2 dl grädde

1 1/2 msk konc. kycklingfond

1 1/2 msk majsstärkelse + 2 msk vatten

1 msk finhackad persilja

Att äta till:

stekt potatis

lättkokt brysselkål

bladpersilja

Gör så här:

1. Skär loss bröstbitarna från en helstekt kalkon. Skär 2 centimeter breda skivor. Krydda med salt och peppar och stek i rapsolja under lock i gryta. Vänd och skya flera gånger och räkna med en tillagningstid på drygt 15 minuter.

2. Skala och finhacka schalottenlök. Smörfräs lök och timjan någon minut. Tillsätt vatten, grädde och fond och låt koka upp. Red med majsstärkelse löst i vatten och sjud 5 minuter. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad persilja.

3. Värm kalkonköttet i såsen och servera med stekt potatis, lättkokt brysselkål och bladpersilja.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!