För 4 personer, 20 minuter
600 g djupfrysta ärtor av hög kvalitet
6 dl vatten
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
1/2 dl skivad morot
1 dl finhackad schalottenlök
färsk basilika
salt och vitpeppar
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl torr champagne eller mousserande vin
Gör så här:
1. Skala och skär moroten i ganska tunna skivor. Skala och finhacka schalottenlök.
2. Koka upp vatten i rymlig kastrull. Smula i buljongtärningarna och se till att de löser sig helt. Lägg i morotsskivor, schalottenlök, ärtor och 5–6 färska basilikablad. Sjud 10 minuter. Kör soppan helt slät med mixerstav eller passera på traditionellt vis i trådsil. Smaka av med salt och vitpeppar.
3. Vispa grädden fast och vänd ned den precis före servering. Avsluta med att slå i champagne eller mousserande vin och droppa några basilikablad över.