Jasmine Said: Total självständighet innebär total frihet

11 juli 2019 06:00

En del av mig har alltid varit en liten sköldpadda, en ömtålig tjej som gömmer sig under ett skal. En del av mig har alltid föredragit det när andra människor leder mig, känslan av trygghet. Men denna sida av mig kom att ändras drastiskt när jag flyttade utomlands och insåg att det var dags att växa upp.

Självständighet är något otroligt svårt att uppnå i varje område av sitt liv. Vissa är ekonomiskt självständiga, men emotionellt beroende av sin partner till exempel. Vissa har prick allt, men behöver en ledande hand i sociala sammanhang. Det är okej att be om hjälp då och då, men att gömma sig bakom den hjälpen stoppar den individuella utvecklingen.

Under en riktigt dålig period av mitt liv förlitade jag mig på hemkörd mat så jag slapp gå ut och träffa människor på Sainsburys, Englands version av ICA. När jag väl tvingade mig själv ut igen så kändes det som en riktig vinst – en vinst jag ville fortsätta vinna. Med åren har jag gjort fler och fler vinster, oavsett hur små de är. Varje gång jag tar mod till mig och överkommer något som någon annan förmodligen skulle finna otroligt löjligt, så hjälper det mig upp för stegen mot total självständighet.

Med åren har jag gjort fler och fler vinster, oavsett hur små de är.

Jag känner mig nu inte långt ifrån punkten där jag vet att jag kan vakna upp på morgonen och klara mig igenom vad världen än kastar i min väg. Att ha bra hjälpande människor runt en är viktigt, men att kunna förlita sig på sin inre styrka i svåra stunder är ännu viktigare. Detta går att uppnå med en stor skopa av självkärlek, en tesked av disciplin och en nypa envishet. Vi alla har det inom oss. Total självständighet innebär total frihet, en frihet vi alla förtjänar att ha i våra liv. Så tänk lite extra över vad du undviker eller lämnar åt andra att sköta. Vinsten är din, bara du vill ha den.

Jasmine Said

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion