Christina Ohlsson: Det är skillnad på troll och troll

20 augusti 2019 06:00

Jag känner en varm gemenskap med Tove Janssons mumintroll. Det är inte bara midjemåttet jag delar med dem utan också många av deras kluriga omvärldsfunderingar.

En favorit är Mumintrollets visa: ”Det finns så många saker man inte kan förstå, att somliga är stora och somliga är små. Att somt är svart och somt är vitt och skillnaden på ditt och mitt, på dur och moll och troll och troll och ja och nej”.

Skillnaden på dur och moll har jag en hyfsad koll på och har heller aldrig haft svårt för att skilja på ditt och mitt. Att somliga är stora och somliga är små kan i många sammanhang kännas väldigt orättvist. Svårigheten i att se nyanserna mellan vitt och svart kan i olika omfattning leda till både små och stora strider. När kategoriska vita män i svarta kostymer hamnar som världsledare kan det faktiskt bli direkt farligt.

”Tjugohundratalets troll finns på nätet”.

Så var det skillnaden på troll och troll. De som fanns i min barndoms sagoböcker minns jag som stora, lite tröga, stenrika och rädda för att spricka i solskenet. Tjugohundratalets troll finns på nätet och är personer som provocerar fram känslomässiga svar, startar gräl och sprider desinformation. Då de är svårfångade är det heller inte troligt att de spricker när de blir knuffade ut i solskenet.

För att förstå skillnaden mellan ja och nej väljer jag ett JA till regnbågsfolkets rätt att älska och dela säng med vem de vill. Jag undrar ofta över vem det är som har någon anledning att bry sig?

Ett NEJ vill jag skicka till alla internettroll som systematiskt ignorerar beprövad vetenskap och skapar alternativa sanningar, som enbart har till syfte att skada miljö och människor.

Med tanke på den tid vi lever i hittar jag tröst i de ord som Tove Jansson lagt i Muminmammans mun: "Jag vet att vad som helst kan hända när som helst, därför är jag så lugn."

Christina Ohlsson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa