Försommarutflykt i Solveigs fotspår

20 juni 2016 11:14

Kläppen är en "enstaka" gård i byn Storträsk, 18 kilometer norr om Jörn. Det var i Kläppen som Solveig Quensel, då Markstedt, växte upp. I sin bok, "Solveigs bok", har Solveig beskrivit sina föräldrars liv och sin egen barndom och tidiga tonår på 1940-talet och en bit in på 1950-talet.

Lennart Granvik, diakon i Boliden Jörns församling, har under ett antal tisdagar under höst- och vårterminen läst boken för medlemmarna i den läsecirkel han leder. De blev så fascinerade av boken att de bestämde att gruppens traditionella försommarutflykt skulle göras i Solveigs fotspår.

Den 14 juni lämnade bussen Boliden med 50 personer. Första stopp var Österjörns kyrka där Solveig och hennes föräldrar döpts, konfirmerats och vigts. På kyrkogården besöktes Sara Lidmans och Birger Vikströms gravar.

Nästa anhalt var Strycksele till huset där Solveigs mamma Elida växte upp. Detta hus håller på att renoveras av Betty Åman och hennes sambo Tommy.

Lunch följde i St Mikaelssalen i Jörn varefter bussen styrde mot Långnästräsk. Där bor Gunnar Jonsson, en av Solveigs klasskamrater. Gunnars fru Rut berättade om de gamla 1800-talshusen och dess ägare.

Sedan körde bussen till Storträsk och Kläppen. I Kläppen togs gruppen emot av dess nuvarande ägare Oskar Varghjärta.

Sista anhalt i Storträsk blev den gamla byaskolan där Gunnel Bohman och Britta Bergkvist dukat upp fika.

Stefan Karlsson berättade om Bohmans hönseri.

En "titt-in" på Rallarrosen i Jörns stationshus hanns med innan kosan åter styrdes mot Boliden.

Staffan Quensel

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion