Historieintresserade i Boliden

23 april 2019 09:48

Den 14 april besökte Skellefteå lokalhistoriska förening Bolidens Folkets Hus. Ett 20-tal samhällsbor och föreningsarkivets representanter fanns på plats för att komma med ideer och tankar kring innehåll av lokalhistoriska dagar i slutet av september.

Bolidenborna som fanns på plats hade mängder av idéer om vad dagarna ska innehålla. Då samhället är den tätort med flest aktiva föreningar så svängde ämnena mellan Inslag om idrottens historia, hur samhällsborna själva ideellt byggde Malmhallen, om balettens betydelse för bygden och musiken och alla människor som fanns med och formade en internationell och betydande guldgruvebygd. Det diskuterades också om vikten av att berätta mer om samhällets uppbyggnad, stadsplanen och arkitekturen.

Fotografen Neil Craightons fotoutställning ”Birth of Boliden” med foton från Boliden förr i tiden fanns att beskåda och många minnen väcktes till liv.

Det kommer att hända många saker i samhället framöver, då Boliden Minerals eventvecka inleds efter påsk.

Folkets Hus kommer att påbörja veckan med en föreläsare från Skellefteå Museum som berättar om samhället Boliden - en historisk tillbakablick om stadsplanen och dess arkitektur.

Sedan kommer temat att rulla på vidare under hösten då föreningarna planerat in Bolidendagen traditionsenligt med olika arrangemang med lokala företag och föreningsaktiviteter och konsert med mezzosopranen Helena van Heel från Amsterdam(uppväxt i samhället) i Bolidens kyrka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Norrans redaktion

Ämnen du kan följa